KORT NYT FRA UDLANDET:
Nedsmeltningen af enorme isbjerge på Grønlands vestkyst har i lang tid været en konsekvens af klimaforandringerne på vores klode.
Nu begynder en enorm gletscher i det nordøstlige Grønland, Zachariae Isstrom, også at rykke på sig. Et nyt studie viser, at gletscheren langsomt falder fra hinanden og sender op mod fem milliarder tons ud i havet om året. Det vil på sigt betyde en markant stigning af vandstanden i havene, skriver Sciencemag.org.
»Zachariae Isstroms form og dynamik har ændret sig dramatisk over de sidste par år. Gletscheren er nu brudt op og sender store mængder af isbjerge ud i havet, hvilket de kommende årtier vil resultere i stigende vandstande,« siger hovedforfatter på det nye studie Jeremie Mouginot fra the University of California til esa.int. Han kalder gletscheren for en båd, der tager vand ind fra alle sider.
Sammen med et team af forskere har Jeremie Mouginot beregnet, at hvis hele Zachariae Isstrom smelter, vil det betyde en gennemsnitlig stigning af verdenshavene på hele 46 centimeter.
Resultaterne kommer bag på forskerne, der hele tiden har set de nordøstlige havstrømme som kolde, og derfor uinteressante i klima-sammenhæng.
Klimaforandringerne i Arktis har i lang tid fungeret som en form for barometer for mulige forandringer i resten af verden. Med de drastiske smeltninger er det nu ekstra vigtigt at holde et vågent øje med polarisen.
Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift the Journal Science.
Læs også:
Store mængder sensommerregn får Grønlands is til at smelte endnu hurtigere
Arkæologisk guldgrube smelter væk på Grønland
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv