KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
En ny ph.d.-afhandling, som forsvares af den praktiserende læge, Brune Heleno, peger på, at det er langt mere komplekst at veje fordele og ulemper ved kræftscreeninger op imod hinanden. Det skriver Forskningsenheden for almen praksis under Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
»De fleste er ikke klar over de potentielle skader ved screening, men faktisk kan ulemperne være både fysiske, psykiske og økonomiske. De spænder fra det lette ubehag ved en blodprøve til de eventuelle komplikationer ved diagnostiske procedurer, som kan have dødelig udgang,« siger Bruno Heleno i pressemeddelelsen.
Bruno Heleno påpeger, at screening kan føre til både overdiagnosticering og falsk-positive testsvar, men at disse bagsider af screeningsmedaljen kun sjældent bliver behandlet.
Overdiagnosticering og falsk-positive testsvar
Overdiagnosticering bliver kun behandlet i 7 procent af de 57 videnskabelige forsøg, som Bruno Heleno har gennemgået. Overdiagnosticering kan ifølge Heleno føre til behandling af en kræfttilstand, som måske aldrig ville have udviklet sig.
I kun 6 procent af de gennemgåede forsøg blev falsk-positive testsvar (altså falske alarmer) behandlet. Falsk-positive testsvar er den hyppigst forekommende uønskede følge af screening, og de kan resultere i store psykosociale konsekvenser for patienter, der kan risikere at skulle kæmpe med for eksempel angst og depression.
»Jeg håber, at mine resultater kan medvirke til, at beslutningstagere i fremtiden vil kræve en grundigere videnskabelig behandling af de utilsigtede skadelige virkninger,« siger Brune Heleno, som i dag den 8. juni forsvarer sin ph.d.
Du kan læse mere om Bruno Helenos forskning i artiklen Forskere favoriserer positive sider af kræftscreening.
Læs også:
Screening forhindrer ikke aggressiv brystkræft
Forskere favoriserer positive sider af kræftscreening
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.