KORT NYT FRA UDLANDET:
Når kvinders niveau af kønshormon svinger og falder drastisk, bliver de særligt sårbare over for at udvikle fødselsdepression.
Det skriver Rigshospitalet i sit nyhedsbrev på baggrund af ny dansk forskning.
»Depressioner er dobbelt så hyppige hos kvinder, og i bestemte overgangsperioder, er kvinden særligt udsat, fordi niveauet af kønshormoner falder drastisk. Det sker umiddelbart efter en fødsel og også i overgangen til menopausen, og i disse overgange er kvinder særligt sårbare over for at kunne udvikle psykisk sygdom,« fortæller Vibe Gedsø Frøkjær fra Neurobiologisk Forskningsenhed og Center for Integreret Molekylær Billeddannelse af Hjernen i Rigshospitalets nyhedsbrev.
I en ny undersøgelse har forskere opdelt 63 frivillige, raske og fertile kvinder i to grupper. Den ene gruppe fik kortvarigt manipuleret en kunstig hormonpause, samtidig med at de gennemgik en række undersøgelser. Den anden gruppe gennemgik samme undersøgelser, men fik ikke manipuleret et udsving i deres kønshormoner.
De fleste kvinder i projektet klarede udsvinget i niveauet af kønshormon uden at udvikle psykisk ubalance eller større forandringer i hjernen, men cirka 13 procent udviklede kortvarigt noget, der ligner en mild depression, fortæller Vibe Gedsø Frøkjær.
»De deltagere, som udviklede flest depressionslignende symptomer, havde det største fald i kvindeligt kønshormon og ændrede sig også mest, hvad angår hjerneforhold som regulerer niveauet af serotonin (signalstof i hjernen, red.),« udtaler Vibe Gedsø Frøkjær i nyhedsbrevet.
Forskerne håber, at den nye viden i fremtiden kan bruges til at forbedre forebyggelsen og behandlingen af fødselsdepressioner. Du kan læse mere om deres forskning i artiklen Fødselsdepression under luppen
Den nye undersøgelse er publiceret i det internationale tidsskrift Biological Psychiatry.
Læs også:
Fødselsdepression under luppen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb