KORT NYT FRA DANMARK:
Der er fantastiske fremtidsmuligheder i at flytte information gennem lyspartikler, der kan bære meget mere information, end den nuværende computerteknologi er i stand til.
Der er dog også store udfordringer, som skal klares, før vi kan lave et netværk baseret på lys, men nu har danske forskere i samarbejde med koreanske kollegaer knækket en af de første store udfordringer. Det skriver NBI i en pressemeddelelse.
En af de største udfordringer ved at transportere information gennem lyspartikler, også kaldet fotoner, er nemlig at man ikke tidligere har kunnet styre, hvilken retning de bevæger sig i.
Derfor er man nødt til at have en fotokontakt, en slags transistor, der kan styre transporten af fotonerne i et kredsløb. Sådan en kontakt er det nu lykkedes at skabe på Niels Bohr Institutet.
Lyspartiklerne kan bruges til at sende kvanteinformation, og kvanteinformationen ligger i, hvilken bane fotonen sendes i – den kan for eksmepel sendes til højre eller til venstre på et halvgennemsigtigt spejl. Det kan sammenlignes med den gængse computerverdens opbygning af bits bestående af 0 og 1-taller. Men en kvante-bit er mere end en klassisk bit, da den både er 0 og 1 på samme tid.
Desuden kan kvanteteknologi bruges til at lagre langt mere information end almindelig computerteknologi, så teknologien har meget stort potentiale for fremtidens informationsteknologi.
»Vi har udviklet den fotoniske chip, så kvantepunktet udsender én foton ad gangen, og vi kan styre fotonens retning. Vores nye store landvinding er, at vi kan bruge kvantepunktet som en kontakt for fotonerne – en slags transistor. Det er en vigtig komponent for at kunne skabe et komplekst netværk af fotoner,« siger Peter Lodahl, professor og leder af forskningsgruppen Kvantefotonik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, i en pressemeddelelse.
Forskningen er netop udgivet i tidsskriftet Nature Communications.
Læs også:
Forskere skaber stærk forbindelse mellem to lyspartikler
Kvantefysikere vil revolutionere informationssamfundet
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams