KORT NYT FRA UDLANDET:
Et internationalt forskerhold har brugt computermodellering til at løse en oldgammel geologisk gåde, skriver University of Southern California i en pressemeddelelse.
Gåden omhandler Jordens såkaldte subduktionszoner, som er områder, hvor to af jordskorpens plader støder imod hinanden, og den tungeste presser sig ned under den anden
Ifølge pressemeddelelsen har et spørgsmål længe plaget geologer: Hvorfor bliver der dannet lange, buede bjergkæder langs subduktionszoner?
Baseret på deres computermodeller fandt forskerne ifølge pressemeddelelsen ud af, at dele af plader, der indgår i subduktion, bliver fejet om bag pladernes kollision og dermed skubbes kontinentalt materiale ind i bjergbæltet.
Forskerne lavede forudsigelser over processen fra 3D-computermodeller, og de viste et karakteristisk mønster af intens lokal opvarmning og vulkansk aktivitet, som ifølge pressemeddelelsen blev bekræftet af feltobservationer.
»Den nye model forklarer, hvorfor vi ser buede bjerge nær kolliderende plader, hvor materiale, der er blevet skrabet af en plade og aflejret på en anden, bliver trukket ind i en buet bane på kontinentet,« siger forskeren Meghan Miller fra University of Southern California i pressemeddelelsen.
Hvis du klikker her, kan du se en video, som viser, hvordan bjergene bliver formet.
Læs også:
Forskere løser mysterium om ældgamle bjerge
Bjerge vokser frem på uventede steder
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb