Farven i dit ansigt afslører dine følelser
ansigt farve skift humør

Originalbilledet (t.v.) og t.h. et billede, der er retoucheret for at understrege ansigtets emotionelle farveskift. (Foto: Shutterstock)

Originalbilledet (t.v.) og t.h. et billede, der er retoucheret for at understrege ansigtets emotionelle farveskift. (Foto: Shutterstock)

20 marts 2018

Der er måske mere sandhed i udtrykket at være »grøn i hovedet af misundelse«, end man tror. 

En ny undersøgelse viser i hvert fald, at vi kan afkode, hvad andre mennesker føler, ved hjælp af små ændringer i ansigtskuløren.

Det skriver The Ohio State University i en pressemeddelelse.

Deltagerne i undersøgelsen var i stand til at identificere, hvad andre mennesker følte, i op mod 75 procent af tilfældene – kun ved at se på små forandringer i ansigtskuløren omkring næsen, øjenbrynene, kinderne og hagen.

Forskerne har i ansigtskuløren identificeret mønstre, der er særlige for hver af de følelser, de har undersøgt.

De regner med, at mønstrene skyldes små forandringer i blodgennemstrømningen eller blodsammensætningen, som udløses af centralnervesystemet.

På den måde kan undersøgelsen for første gang dokumentere en forbindelse mellem centralnervesystemet og følelsesmæssige udtryk i ansigtet.

»Vi opfatter ikke bare disse forandringer i ansigtskuløren, vi bruger dem til korrekt at identificere, hvad andre mennesker føler, uanset om vi er bevidste om det eller ej,« siger professor Aleix Martinez, der er el- og computeringeniør ved Ohio State University.

ansigtsform træk sexlyst

Igen ses originalbilledet (t.v.), mens billedet t.h. er retoucheret for at understrege ansigtets emotionelle farveskift. (Foto: Shutterstock)

Forskerne er ved at udvikle en patenteret computeralgoritme, som kan genkende følelser ud fra ansigtsfarve med op mod 90 procents korrekthed.

De håber, at algoritmen vil gøre det muligt for kunstig intelligens at genkende og efterligne menneskelige følelser.

Martinez og hans kollegaer har tidligere identificeret hidtil ukendte ansigtsudtryk, som skabes ved hjælp af særlige mønstre i muskelbevægelser - blandt andet det såkaldte 'not face', som Videnskab.dk skrev om i 2016.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.