30 års tilbageblik: Sådan har Jordens vand ændret sig
Søer er udtørret, mange nye øer er blevet bygget, og vand er blevet til land verden over. Det er hovedkonklusioneni et nyt studie, hvor forskere har undersøgt, hvordan vandet på Jordens overflade har ændret sig de seneste 30 år.
jorden overflade vand hav stigning klima

Her ses forskernes kortlægning af de seneste 30 års ændringer i havets overflade. De grønne områder er steder, hvor vand er blevet til land, f.eks. ved byggeri eller tørke. De blå områder er steder, hvor land er blevet til vand, f.eks. ved oversvømmelser eller konstruktioner af damme. Den store grønne plet i Asien er Aralsøen, der næsten er tørret helt ud. (Foto: Deltares)

Her ses forskernes kortlægning af de seneste 30 års ændringer i havets overflade. De grønne områder er steder, hvor vand er blevet til land, f.eks. ved byggeri eller tørke. De blå områder er steder, hvor land er blevet til vand, f.eks. ved oversvømmelser eller konstruktioner af damme. Den store grønne plet i Asien er Aralsøen, der næsten er tørret helt ud. (Foto: Deltares)

115.000 kvadratkilometer land er i løbet af de seneste 30 år blevet dækket af vand, og 173.000 kvadratkilometer vand er blevet til land.

Smeltede gletschere på den nordlige side af Himalaya skaber gigantiske nye søer og er dermed det område i verden, hvor mest land er blevet til vand. Samtidig er Aralsøen i det centrale Asien det vandområde, der er udtørret allermest.

Det står nu klart, efter forskere fra Holland har studeret og kortlagt de seneste 30 års ændringer i Jordens vandoverfladeniveau gennem satellitbilleder.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change. 

både strandet aralsøen udtørret sø

Den sovjettiske regering besluttede i 1960'erne at omdirigere tilstrømningen til Aralsøen, der dengang var verdens fjerdestørste sø. I dag er en masse både strandet i det nye ørkenområde. (Foto: Shutterstock)

Søer udtørrer verden over

Forskerne brugte satellitdataen til at opdage vandstandsændringer i områder, hvor der hidtil aldrig har været meldinger om ændringer.

Hvad med Danmarks vandoverflade?

Ud fra forskernes kortlægning kan man se, at de største landområder, der er blevet til vand de seneste 30 år i Danmark, alle er søer i Jylland:

  • Vilsted Sø ved Limfjorden i Nordjylland
  • Bølling Sø, ikke langt fra Silkeborg i Midtjylland
  • Filsø tæt på Blåvand i Vestjylland

De største nye områder, hvor overfladevand er blevet til land, er:

  • Storebæltsforbindelsen mellem Fyn og Sjælland, der blev indviet i 1997
  • Aarhus havn, hvor hele området ved Østhavnsvej er bygget til
  • Den yderste del af Esbjerg havn
  • Den yderste spids af Skagens kyst

Desuden er der en del af Hovedstadsområdet, der lyser op som nybyggede kystområder: Øresundsbroen, Kastrup Digevej nær lufthavnen, Amager Strand, Nordhavn og Avedøre Holme.

Se to kort over områderne nederst i artiklen.

»Vi begyndte at kigge på områder, der aldrig var blevet kortlagt før. Vi vidste, at der var blevet bygget flere dæmninger i Myanmar, men nu var vi i stand til at se hvor mange,« siger Fedor Baart, professor på Delft University of Technology i Holland og medforfatter af studiet, ifølge bbc.com.

Forskerne kiggede også på Nordkorea og fandt ud af, at der var bygget dæmninger lige nord for grænsen til Sydkorea.

Selvom der nogle steder i verden bliver bygget dæmninger for at holde styr på vandstigningen, er der flest områder, hvor vandområder er udtørret.

Det vandområde i verden, der er udtørret allermest, er Aralsøen i Centralasien mellem Kasakhstan og Usbekistan.

Hvad der engang var den fjerdestørste sø i verden, er nu nærmest fuldstændig væk, efter at ingeniører har vendt de to tilstrømmende floder Syr Darya og Amu Darya. Det har de gjort for at afvande landbruget i området og gøre bomuldsdyrkning muligt.

Lake Mead nær Las Vegas, som er den største sø i USA, taber også vand. Søen har nu et overfladeareal på 640 km2, men for 30 år siden var den 222 km2 større.

Overraskende: Kyster vokser verden over

En overraskende opdagelse, forskerne gjorde sig, var, at især kystområderne havde fået føjet mere land til sig. Nye landområder begrænsede sig altså ikke kun til udtørrede søer.

De sidste 30 år er 33.700 km2 land blevet tilføjet til kystområderne, mens kun 20.100 km2 land er endt i havet.

»Vi havde forventet, at kysten ville begynde at trække sig tilbage på grund af stigende vandstand, men det mest overraskende er, at kysterne vokser verden over,« siger Fedor Baart til bbc.com.

dubai jorden the world kunstige øer ændringer vandoverflade

Dubai er et af de steder i verden, hvor menneskeskabte nye øer har ændret kystlinjen markant. Nederst ses 'The Palm Jebel Ali', i midten ses 'The Palm Jumeriah' og øverst ude i vandet ses den kunstige ø-gruppe 'The World', der består af 300 private øer formet som verdens lande. (Foto: Deltares)

Et af de steder i verden, hvor kystområdet er blevet betydeligt forlænget, er Dubai. Her man bygget mange nye øer til at kunne huse luksushoteller.

Ifølge forskerne er der er brug for flere studier for at kunne fastslå, hvilken betydning disse globale ændringer kan få.

»Denne analyse blev lavet for at forstå omfanget af ændringerne. Det næste skridt er at forstå ændringernes indvirkning på naturen,« siger seniorkonsulent på Delft University of Technology i Holland og hovedforfatter af studiet, Gennadii Donchyts, ifølge bbc.com.

Se her forskernes interaktive kort over vandoverfladeændringerne, hvor du kan zoome ind på lige de dele af verden, du vil.

danmark jorden vandstigning klima ændringer søer

Zoomer vi ind på Danmark, kan vi bl.a. se tre små lyseblå prikker i Jylland. De repræsenterer søerne Vilsted Sø, Bølling Sø og Filsø, som alle er vokset de seneste 30 år. Vi ser også nogle lysegrønne områder, som bl.a. udgør Storebælt, Aarhus havn og Esbjerg havn, hvor nyt land er blevet bygget til. (Foto: Deltares)

danmark jorden vandstigning klima ændringer søer københavn

Zoomer vi endnu længere ind på hovedstadsområdet, er det tydeligt, at der er bygget en del nye landområder til i løbet af de seneste 30 år. Til højre ses Øresundsforbindelsen, mens den boomerang-formede bue i midten er udbygningen af Kastrup lufthavn. Herefter ses Amager Strand og øverst Nordhavn. Nederst i venstre hjørne er udbygningen af Avedøre Holme. (Foto: Deltares)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk