En gammel, giftig sag
Bulmeurt er en sjælden og giftig plante med forunderlige egenskaber, der blandt andet har inspireret myter om hekse.

(Foto: Frank Jensen)

(Foto: Frank Jensen)

På den svenske vestkyst var jeg for nylig heldig at finde et flot eksemplar af en plante, som man sjældent ser. Det var en bulmeurt – berømt og berygtet i oldtiden og i middelalderen.

Bulmeurt var for eksempel en af ingredienserne i den såkaldte flyvesalve, som hekse efter sigende smurte sig med sankthansaften for at komme raskt af sted til Bloksbjerg.

Flere udsagn beretter da også, at personer, der har indtaget urten, har fået en fornemmelse af at flyve.

Bulmeurt er giftig

Bulmeurt indeholder en lang række meget giftige stoffer, så den skal man ikke forsøge sig med. Et af de virksomme stoffer er skopolamin, der blev kendt under 2. verdenskrig, idet det blev anvendt som sandhedsserum af både politi og militær.

En enkelt plante, som den på billedet her, kan producere omkring en halv million frø, der kan overleve i jorden i flere hundrede år. Derfor ses bulmeurt ofte ved gamle bygninger, hvor der er blevet gravet, for eksempel i forbindelse med anlægsarbejde.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.