Sponseret af Danish Science Factory

Videnskab.dk samarbejder med Danish Science Factory.

Stem på den smukkeste mug
Lille vækst på væggen der, hvem er muggest i landet her? Danske skolelever konkurrerer om, hvem der har taget det smukkeste foto af mug. Stem med her på siden.

AAADR! Pigerne fra Amager Fælled Skole er ikke pjattede med synet af mug på en petriskål. Men det er lykkes mange klasser at tage knivskarpe, flotte fotos af de ellers lidt klamme svampe under Masseksperimentet. Nu skal vi finde det flotteste mug-foto. (Foto: Carsten Andersen)

AAADR! Pigerne fra Amager Fælled Skole er ikke pjattede med synet af mug på en petriskål. Men det er lykkes mange klasser at tage knivskarpe, flotte fotos af de ellers lidt klamme svampe under Masseksperimentet. Nu skal vi finde det flotteste mug-foto. (Foto: Carsten Andersen)

Luften i de danske klasselokaler er fyldt med svampesporer. Det konkluderede forskerne bag det store Masseeksperiment, efter at 20.000 elever havde målt luftkvaliteten på skolerne i september.

Resultatet viste, at 6 ud af 10 klasseværelser i grundskolen eller gymnasiet har for dårlig luftkvalitet.

Men selvom svampene kan være skadelige for helbredet, så kan de også være så smukke, at de kan begejstre.

Derfor har mange af eleverne sideløbende med indeklima-målingerne taget billeder af flotte mug-kolonier. Det har givet over 300 mugne fotos, som alle med hashtag #MugErSmuk har meldt sig ind i konkurrencen om landets smukkeste mug-foto.

Hvem er den muggeste?

Nu er vi nået til semifinalen. Danish Science Factory, som organiserer Masseeksperimentet, har udvalgt 10 fotos, som er med i opløbet, og nu kan du stemme på din egen favorit:

  • Hvilket af de 10 mugbilleder herunder er det flotteste?

Stem i boksen nedenfor – senest 9. december.

De tre med flest stemmer vil blive bedømt af en fagjury, hvor svampeekspert Birgitte Andersen fra DTU og formidlingsinspektør på Museum Jorn, Elisabeth Wildt fordeler 'medaljerne' ud fra tre parametre: æstetik, originalitet og faglig standard.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk