Mona Lisas skelet måske fundet i Firenze
Et nyopgravet skelet i et kloster i Firenze kan være de jordiske rester af den mystiske Mona Lisa, mener italienske arkæologer

Den gådefulde smil. Mona Lisa er verdens mest berømte maleri, og skabt af Leonardo da Vinci i 1503–1505/1507. Det originale billedet hænger i Louvre i Paris.

Den gådefulde smil. Mona Lisa er verdens mest berømte maleri, og skabt af Leonardo da Vinci i 1503–1505/1507. Det originale billedet hænger i Louvre i Paris.

Et skelet, som måske er de jordiske rester af kvinden, der stod model til Leonardo da Vincis portræt Mona Lisa, er blevet udgravet i resterne af St. Ursulas kloster i Firenze.

Mona Lisas alter ego skulle efter sigende være Lisa Gherardini Del Giocondo, som døde i Firenze i 1542. Det italienske navn for Mona Lisa er derfor ”La Gioconda”

Ifølge italienske forskere blev Lisa Gherardini Del Giocondo nonne, efter at hendes mand, Francesco del Giocondo, døde.

Hun døde selv senere i klosteret i en alder af 63.

Yderlige undersøgelser nødvendige

»De første undersøgelser af kraniet og bækkenet viser, at det sandsynligvis har været en kvinde,« udtaler antropolog Giorgio Gruppioni fra universitetet i Bologna, til den italienske avis Ansa.

Yderlige undersøgelser er dog nødvendige for at fastslå, om det virkelig kunne være den berømte dame.

Disse undersøgelser inkluderer en aldersbestemmelse ud fra kulstof-14 analyser og DNA-undersøgelser, for at sammenligne genmaterialet med to af La Giocondas  børn, som blev begravet i Firenzes kirke Santissima Annunziata, skriver Ansa.

Forskerne vil dernæst, ud fra kraniets udformning, rekonstruere hendes ansigt, for at undersøge i hvilket omfang det modellerede ansigt ligner da Vincis berømte portræt.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk