Kontroversiel professor forenede kunst og videnskab
Det kan være svært at forene kunstens leg med sanser og videnskabens nøgne facts. Men det lykkedes for en tysk professor, der skabte opsigt i sin samtid.

Nogle vil hævde at der eksisterer en dyb afgrund mellem kunst og videnskab. Der er blevet gjort utallige forsøg på at kombinere kunstens intuitive udtryk med videnskabens rationelle indhold. Men hvor mange har fejlet, er det lykkedes for nogle få og det endda på en usædvanligt smuk og meningsfuld måde.

En sådan pionér er den afdøde tyske professor, filosof, biolog, fysiker, naturalist og kunstner, Ernst Haeckel (1834-1919).

Professoren, der i sin samtid var kendt som en karismatisk og til tider kontroversiel herre, påbegyndte i 1899 arbejdet med et storslået værk kaldet ‘Art Forms of Nature’ baseret på Ernst Haeckels omfangsrige arbejde.

Farverige billeder skabte forståelse

Ernst Haeckles indså nemlig hurtigt, at farverige billeder var nemmere at forstå for den brede befolkning, og med ‘Art Forms of Nature’ så verden for første gang et glimt af, hvilke fantastiske dyr, der fandtes ude i den store vide verden.

Værket vakte henrykkelse med dets flotte farver, detaljer og, set med datidens øjne, eksotiske illustrationer af jordens land - og havdyr. Ja, selv i dag fremstår ‘Art Forms of Nature’ som et unikt værk med dets sublime penselstrøg og hyldest til dyreverdenen og livet på jorden.

I galleriet præsenteres nogle af Ernst Haeckels litografiske tryk, for kontroversiel eller ej, så var professoren med sine skildringer af dyreverdenen med til at ændre den måde, hvorpå mange hidtil havde betragtet forholdet mellem kunst og videnskab.

I galleriet øverst i artiklen kan du se nogle af Ernst Haeckels fantastiske illustrationer.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.