Kontroversiel professor forenede kunst og videnskab
Det kan være svært at forene kunstens leg med sanser og videnskabens nøgne facts. Men det lykkedes for en tysk professor, der skabte opsigt i sin samtid.

Nogle vil hævde at der eksisterer en dyb afgrund mellem kunst og videnskab. Der er blevet gjort utallige forsøg på at kombinere kunstens intuitive udtryk med videnskabens rationelle indhold. Men hvor mange har fejlet, er det lykkedes for nogle få og det endda på en usædvanligt smuk og meningsfuld måde.

En sådan pionér er den afdøde tyske professor, filosof, biolog, fysiker, naturalist og kunstner, Ernst Haeckel (1834-1919).

Professoren, der i sin samtid var kendt som en karismatisk og til tider kontroversiel herre, påbegyndte i 1899 arbejdet med et storslået værk kaldet ‘Art Forms of Nature’ baseret på Ernst Haeckels omfangsrige arbejde.

Farverige billeder skabte forståelse

Ernst Haeckles indså nemlig hurtigt, at farverige billeder var nemmere at forstå for den brede befolkning, og med ‘Art Forms of Nature’ så verden for første gang et glimt af, hvilke fantastiske dyr, der fandtes ude i den store vide verden.

Værket vakte henrykkelse med dets flotte farver, detaljer og, set med datidens øjne, eksotiske illustrationer af jordens land - og havdyr. Ja, selv i dag fremstår ‘Art Forms of Nature’ som et unikt værk med dets sublime penselstrøg og hyldest til dyreverdenen og livet på jorden.

I galleriet præsenteres nogle af Ernst Haeckels litografiske tryk, for kontroversiel eller ej, så var professoren med sine skildringer af dyreverdenen med til at ændre den måde, hvorpå mange hidtil havde betragtet forholdet mellem kunst og videnskab.

I galleriet øverst i artiklen kan du se nogle af Ernst Haeckels fantastiske illustrationer.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.