Julemandens rensdyr
Hvilken type grønlandske rener er det egentlig, julemanden spænder for sin kane?

Hvilke jule-rensdyr har julemanden spændt for sin kane? En lynhurtig analyse giver svaret. (Foto: Theis Andersen. Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Hvilke jule-rensdyr har julemanden spændt for sin kane? En lynhurtig analyse giver svaret. (Foto: Theis Andersen. Naturhistorisk Museum, Aarhus)

 

Da julemanden bor i Grønland, er de rensdyr han spænder for kanen selvfølgelig også grønlandske. Men hvilke grønlandske rener drejer det sig om?

I Vestgrønland er der en stor bestand af vildrener, som oprindelig er indvandret fra det nordamerikanske kontinent. Der er også tamrener indført fra Nordskandinavien.

For 100 år siden var der en bestand af rener i Østgrønland. De uddøde muligvis på grund af nogle vintre med overisning af plantedækket.

Julesang giver svaret

Fakta

Videnskab.dk's julekalender Frem til jul bringer vi flere store og små historier, spektakulære, opsigtsvækkende, øjenåbnende, stemningsfulde og juleglade artikler, som har til formål at udforske julen på alle leder og kanter.

Julemanden blev første gang udstyret med rensdyr i 1823 i en børnesang af den amerikanske digter Clement Clarke More. Da tamrener først kom til Grønland i 1952, må det altså være vildrener, der er for kanen.

Rener fælder geviret en gang om året. Selv om de østgrønlandske rener uddøde for over 100 siden, finder man stadig deres gevirer liggende hist og her i landskabet. Det kan skyldes, at de kun nedbrydes langsomt i det ekstremt kolde og tørre klima.

Det kan dog også skyldes, at julemandens rener, der jo til tider er flyvende, fælder geviret under en overflyvning...

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker