Sponseret af Danish Science Factory

Videnskab.dk samarbejder med Danish Science Factory.

Forskning i klimaforandringer: Dyrene betaler prisen
Klimaændringer skaber konsekvenser for dyrearter, deriblandt koalabjørnen, hvis levevilkår bliver forringede. Vi mennesker kan tilpasse os, men dyrene må flytte sig eller ændre sig, fortæller klimaforsker.

Eukalyptusplanten risikerer at uddø, og derfor vil koalabjørnen med tiden også uddø, da de udelukkende lever af denne. (Foto: Erik Veland)

Eukalyptusplanten risikerer at uddø, og derfor vil koalabjørnen med tiden også uddø, da de udelukkende lever af denne. (Foto: Erik Veland)

Denne artikel er skrevet af ESOF2014 Future Academy.

Klimaændringerne er et faktum, som vi ikke kan komme udenom. Derfor arbejder danske forskere benhårdt for at forske i klimaet og finde ud af, hvilke konsekvenser ændringerne kommer til at have for naturen samt for Jordens dyreliv.

Vi har interviewet klimaforsker og seniorrådgiver Jostein Sundet, som nu sidder i bestyrelsen for NordForsk, et organ under Nordisk ministerråd som finansierer nordisk forskningssamarbejde, for at høre, hvordan det står til med forskningen i klimaforandringerne.

Han fremhæver især koalabjørne som en af de store tabere i klimalotteriet.

Hvad forsker Nordforsk indenfor?

»NordForsk er en organisation, der stiller penge til rådighed til nordisk forskningssamarbejde. De arbejder på at gøre nordisk forskning stærkere og derved få norden til at få mere indflydelse globalt.«

»Vi er ikke et forskningsråd, men vi satser på at gøre mere forskning muligt som et samarbejde mellem nordiske lande. Så det, vi gør, er, at vi har en smule penge selv, og så får vi penge fra forskningsråd i de nordiske lande.«

Hvad går jeres forskning ud på, hvis du kan give et eksempel?

Fakta

Artiklen er skrevet af gymnasieelever fra ESOF2014 Future Academy.

Eleverne, som er såkaldte Future Communicators, har skrevet artikler og kommunikeret via Twitter og Instagram fra den store videnskabelige konference ESOF2014, hvor 4.500 forskere deltog. Heriblandt flere modtagere af Nobelprisen.

»Klimaændringer og tilpasning til klimaændringerne. Temaet lige nu er Arktis, hvor man blandt andet er ved at bore hul i isen, så man kan komme ned til havbunden, hvor der findes mineraler, såsom for eksempel sølv og guld.«

»Denne måde at bore i isen på er skadelig, og derfor prøver man at finde på nye måder at komme til havbunden på.«

Hvilke konsekvenser har klimaændringerne?

»Vi mennesker kan tilpasse os, men dyrene må flytte sig eller ændre sig.«

»I takt med at levevilkårene for dyrene ændres, må dyrene og naturen følge med. Koalabjørne vil især få det svært, da de har et meget moderat føderegister; de spiser nemlig kun blade fra eukalyptustræer.«

»Denne plante risikerer at uddø, og derfor vil koalabjørnen med tiden også uddø, da de, som sagt, har et moderat føderegister. Endnu en faktor, der gør sig gældende er, at der med varmen danner sig nye parasitter.«

»Disse parasitter kan også ramme dyr og planter og vil formentligt gøre dem alvorligt syge.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk