Fire korte videoer giver dig styr på kvantemekanik
Hvis du vil have styr på fysikkens dybeste erkendelser, så er disse fire videoer et kig værd. De tackler nemlig emner som 'partikel-bølge-dualitet' og 'kvantemekanisk sammenfiltring' på en lettilgængelig måde.

Selvom det er januar, er der ingen undskyldning for at lade hjernecellerne gå i vinterhi. Her får du fire videoer fra TED-Ed, der forklarer nogle af fysikkens dybeste erkendelser i det 20. århundrede.

TED står for Technology, Entertainment, Design og har til formål at 'samle interessante ideer' - i dette tilfælde nogle af de allermest nørdede af slagsen - og videreformidle dem til den bedre offentlighed.

Vi starter med partikel-bølge-dualitetet, går derefter over i Schrödingers kat, glider stille videre til kvantemekanisk sammenfiltring og lander lige så fint på Heisenbergs usikkerhedsrelation.

God fornøjelse!

Video: TED-Ed

Stof kan opføre sig både som partikler og bølger

Einstein fremsatte i 1905, at lys, der på det tidspunkt blev opfattet som bølger, både kunne opføre sig som partikler og som bølger.

Ideen forplantede sig senere til andre dele af fysikken og hjalp danske Niels Bohrs atommodel, da Louis de Broglie som den første fremsatte hypotesen om, at ikke bare lys men alt stof kan forstås som både partikler og bølger.

Video: TED-Ed

Man kan være levende og død på samme tid

Erwin Schrödinger er en af kvantemekanikkens fædre og populært kendt for tankeeksperimentet, der har fået navnet Schrödingers Kat.

Schrödinger forestillede sig, at man lukkede en kat inde i en kasse med en mekanisme, der havde 50 procents chance for at slå den ihjel inden for en time.

Selvom det lyder absurd, forudser kvantemekanikken, at så længe man ikke kigger i kassen, er katten både levende og død på samme tid.

Video: TED-Ed

Der findes noget, der er hurtigere end lyset

... og det var Einstein bestemt ikke tilfreds med. Han brugte affejende udtrykket 'spøgelsesagtig fjernvirkning' (spukhafte Fernvirkung) om det, der blev kendt som kvantemekanisk sammenfiltring.

I denne video kan du høre forklaringen på, hvordan de sammenfiltrede partikler tilsyneladende bryder reglen om, at intet kan bevæge sig hurtigere end lyset.

Video: TED-Ed

Vi kan ikke samtidigt vide 'hvor' og 'hvorhen'

Heisenbergs ubestemthedsrelationer indebærer, at det kun er når man betragter stof som bølger, at man kan måle på dets bevægelse.

Omvendt er det kun, når man betragter stof som partikler, at det har en bestemt position.

Dermed er forskerne altid tvunget til at vælge, om de helst vil vide mere om, hvor noget er, eller hvordan det bevæger sig.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk