Satellitovervågning viser hvalers ændrede rejserute efter isafsmeltning
Kilde: 
28 september 2011

Satellitovervågede grønlandshvaler har vist sig at benytte Nordvestpassagen for at rejse mellem Stillehavet og Atlanten. Det viser ny forskning fra Grønlands Naturinstitut, skriver ing.dk.

Forskningen dokumenterer, at bardehvalerne, efter et 4000 år langt fravær, nu igen befærder Nordvestpassagen, i takt med at klimaændringerne har reduceret havisen.

Forskerne tror, at hvalernes nydokumenterede rejsemønster måske er et tidligt tegn på, at andre havorganismer fra Stillehavet og Atlanterhavet også er begyndt at mødes via Arktis. Om de økologiske konsekvenser, der kan blive bemærkelsesværdige, siger seniorforsker Mads Peter Heide-Jørgensen fra Grønlands Naturinstitut:

»Der sker nogle kraftige forskydninger af økosystemet. Det er næsten uoverskueligt og endnu sværere at have med at gøre end den globale finanskrise.«

Peter Heide-Jørgensen er leder et forskerholdet, der mellem 2001 og 2010 har forsynet flere end 100 grønlandshvaler med satellit-tags for at kunne følge hvalernes færden.

Resultaterne af undersøgelsen er netop blevet publiceret i tidsskriftet Biology Letters.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.