Naturlige svampe kan afløse sprøjtemidler i landbruget
04 juni 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Brugen af sprøjtemidler i dansk landbrug og dets skadelige virkninger for miljøet har længe været en varm kartoffel i miljødebatten. Den bedste løsning ville klart være, hvis vi kunne finde et alternativ til de skadelige sprøjtemidler. 

Nu viser ny forskning fra Institut for plante- og miljøvidenskab ved Københavns Universitet, at vi måske ikke er så langt fra en løsning. Brugen af forskellige naturlige svampe til at beskytte hvede mod sygdom og skadedyr giver nemlig positive resultater.

»Biologisk bekæmpelse af plantesygdomme og skadedyr har et stort potentiale for at gøre gartneri- og landbrugsproduktionen mere bæredygtig,« siger lektor Nicolai Vitt Meyling fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Forskerne inficerede først hvedekernerne med en sygdomsfremkaldende svamp og 'helbredte' dernæst den dårlige hvede med svampen Clonostachys rosea. Derudover blev hveden behandlet med en svamp, som angriber skadedyr.

»De biologiske bekæmpelsesmidler virkede effektivt sammen – sygdommen var stort set væk, og op til 80 % af larverne blev inficeret med Metarhizium svampen og døde. Studiet viser klart, at en fælles behandling med disse meget lovende midler kan beskytte mod skadedyr og sygdom på samme tid,« siger lektor Birgit Jensen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved KU.

Der er dog brug for mere forskning på området, før man kan forestille sig at svampene kommer til at erstatte sprøjtemidler i landbruget, fastslår Birgit Jensen.

Læs også:

Selvlysende svamp justerer på lyset om natten

Tusindben inficeret med mærkelig svamp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.