Kollaps af kæmpe flydende gletsjer ved Antarktis i 2020
Kilde: 
18 maj 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

På det Antarktiske kontinent er én af de helt store flydende gletsjere, en såkaldt isshelf, ved at forsvinde ud i havet. Isshelfen Larsen B vil omkring 2020 gå i flere tusinde stykker, lyder varslingen i et studie fra NASA. Det skriver Livescience.com.

Forskere har ved hjælp af luftfotos og radarovervågning undersøgt den 12.000 år gamle isshelf og har opdaget, at resterne fra et kollaps i 2002 er hastigt på vej mod sit endelig.

»Det er virkelig overraskende at se, hvordan noget, der har eksisteret på vores planet i så lang tid, er forsvundet så hurtigt,« siger lederen af studiet, Ala Khazendar, som er forsker ved NASA's Jet Propulsion Laboratory, til Live Science.

Kollapset af Larsen B vil i sig selv ikke være en trussel mod vandniveauet på Jorden, lyder det fra forskerne. Problemet ligger hos gletsjerne, der 'fodrer' Larsen B med is, da de er tyndet drastisk ud siden det sidste kollaps i 2002.

Forskerne frygter, at gletsjerne vil bidrage med et forhøjet havniveauet efter Larsen B's kollaps i 2020. Derfor vil forskerne nu lære så meget om isshelfen, som de kan, inden den helt forsvinder.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Earth and Planetary Science Letters.

Læs også:

Rumsonde ser Antarktis smelte

Isen på Antarktis forsvinder hurtigere end antaget

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

rs

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.