Hjernescanninger kan forudsige forbrydelser
Kilde: 
27 marts 2013

En særlig biomarkør i hjernen er blevet knyttet til sandsynligheden for, at forbrydere begår kriminalitet på ny, efter de er løsladt. Det skriver nature.

Det lyder som ren science fiction, men en gruppe hjerneforskere har ikke desto mindre fundet en metode til at forudsige sandsynligheden for, hvor tilbøjelige dømte fanger vil være til at begå nye forbrydelser blot ved at se på billeder af de kriminelles hjerner.

Forbrydere, som viser lav aktivitet i en hjerneregion associeret med beslutningstagen og handling, har større risiko for at blive arresteret igen. Og tidligere også, skriver forskerne i et nyt studie, der netop er publiceret i tidsskriftet PNAS. 

Forskerne studerede en gruppe på 96 mandlige fanger i perioden op til deres løsladelse.

De indsatte blev sat til at udføre computeropgaver, som testede evnen til at foretage hurtige beslutninger og dæmpe impulsive reaktioner, og imens scannede forskerne deres hjerner for at få et billede af, hvad der foregik i forbrydernes hoveder.

Scanningerne fokuserede på aktiviteten i et område af anterior cingulate cortex (ACC), en lille region i hjernebarken som er involveret med motorisk kontrol og beslutningsprocesser.

Herefter fulgte forskerne eks-fangerne i fire år for at se, hvordan de klarede sig.

Det viste sig, at de fanger, som havde lavere aktivitet i ACC, havde større sandsynlighed for at blive arresteret igen, efter de var frigivet. Også selvom forskerne tog højde for andre faktorer som alder, misbrug og psykopatiske træk.

De mænd, som scorede under gennemsnittet i ACC aktiviteten havde næsten tre gange så stor sandsynlighed for at blive anholdt igen.

Forskerne understreger selv, at der er brug for mmange flere undersøgelser, før man kan tale om en anvendelig metode. De tilføjer at ACC hjerneregionen er en af de hyppigst aktiverede områder i hjernen, og en lav aktivitet i området er ikke ensbetydende med forbrydelse eller kriminelle tendenser.

LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:

Politiet udnytter vores utryghed

Logisk argument for, at serieforbrydere skal straffes mildere

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.