Gamle malerier sladrer om historiske klimaforandringer
Kilde: 
26 marts 2014

NYT FRA UDLANDET:

Hvis man kigger på malerier fra før år 1900, fortæller de utroligt nok en lille historie om afkøling af Jorden på grund af klimaforandringer. Det skriver LiveScience.

Forskere i fysik har analyseret 554 digitale versioner af billeder fra Tate Gallery og National Gallery i London. De fleste af dem er lavet af landskabsmaleren J.M.W. Turner, som blandt andet malede himlen over England i tiden efter det kæmpestore vulkanudbrud fra vulkanen Tambora i Indonesien i 1815 – et udbrud, der sendte en sky af aske ind over bl.a. Europa og skabte et ”år uden sommer”, som det blev kaldt.

Forskerne har fundet ud af, at blandt andre Turners billeder af himlens farver viser ret præcist, hvor stor forureningen med aerosoler – bittesmå vanddråber eller partikler fra f.eks. støv – var for hundredvis af år siden.

Aerosoler får lyset til at brydes på en særlig måde. Derfor bliver en solnedgang for eksempel mere rød, når der er mange aerosoler i luften. På den måde kan nutidens forskere aflæse himlen på hundrede år gamle malerier og få bekræftet deres antagelser om, hvordan klimaet er blevet påvirket i perioder efter eksempelvis et stort vulkanudbrud og måske forbedre klimamodeller, der kan forudsige fremtidens globale opvarmning.

Det konkluderer forskere fra Grækenlands fineste forskningsinstitution, der nyder det engelske navn Academy of Athens, i tidsskriftet Atmospheric Chemistry and Physics.

Forskerne bemærker, at analyserne af malerierne passer glimrende sammen med andre analyser af fortidens klimaforandringer, som man kender fra f.eks. iskerneboringer i Grønland.

»Det er bemærkelsesværdigt, at farverne med så stor præcision følger forandringer i atmosfæren, som også er blevet anslået af helt andre metoder. Uanset skole og stilart, giver alle malere ret præcise informationer om aerosoler,« skriver studiets hovedforfatter, Christos Zerefos, professor i atmosfærisk fysik ved Academy of Athens, i en kommentar til LiveScience.

Aerosoler påvirker klimaet på Jorden ved at blokere for sollyset.

Forskerne analyserede ifølge LiveScience omkring 50 billeder af andre kunstnere, herunder Gustav Klimt. Billederne blev malet inden for tre år efter vulkanudbrud i årene 1500 til 2000.

Ifølge LiveScience mener visse kunsthistorikere, at man også kan se spor efter eller inspiration fra vulkanudbrud på himlen på malerier fra mange andre kunstnere, herunder på Edvard Munchs ’Skriget’ fra 1893. Det skulle være inspireret af himlens farver efter et kæmpeudbrud fra den indonesiske vulkan Krakatau i 1883.

Læs også:

Verdens ældste dyr fortæller om klimaforandringer

Nazisterne både elskede og hadede Edvard Munch

Kunst gør det let at lære grammatik

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.