Forskere: Sprøjtede grøntsager kan måske give diabetes
18 september 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Sprøjtemidler er ikke kun skadelige for naturen - et nyt stort oversigtsstudie peger på, at frugt og grønt, der har været sprøjtet med sprøjtemidler, kan øge risikoen for diabetes med hele 61 procent. Det skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.

»Det er et vigtigt studie, som kan være med til at forklare den stigende forekomst af diabetes – både type 1, type 2 og de andre former for diabetes,« siger Diabetesforeningens lægelige chefrådgiver, professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen, i pressemeddelelsen.

Studiet er lavet af forskere fra University of Ioannina i Grækenland og Imperial College London i England. Det blev fremlagt på den store diabeteskonference European Association for the Study of Diabetes, men er endnu ikke blevet publiceret i et tidsskrift.

Det nye studie bygger på resultater fra 21 forskellige studier og involverer i alt flere end 66.000 personer. Forskerne understreger dog, at de i studiet ikke kan bevise, at der faktisk er en årsagssammenhæng imellem sprøjtemidler, der også kaldes pesticider, og diabetes. 

Resultaterne af studiet var dog temmelig markante: I 12 ud af de 21 studier havde forskerne kun kigget på sammenhængen mellem eksponeringen for pesticider og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Her var risikoen øget med hele 64 procent.

»Type 2-diabetes er relateret til arv, livsstil og miljø. Men der er en tendens til, at man lægger skylden for type 2-diabetes på patienterne og deres livsstil. Dette studie viser, at der også er andre årsager, som patienterne ikke er herrer over,« vurderer Torsten Lauritzen i pressemeddelelsen.

Diabetes er den hurtigst voksende kroniske sygdom i Danmark. Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år, og over 320.000 personer har fået diagnosen i dag. Man regner med, at mere end 600.000 danskere har fået diagnosen i år 2025.

Læs også:

Diabetes-diagnose fører til vægttab

Sprøjtemidler kan skade menneskets hjerne

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.