Forskere finder sammenhæng mellem B12-vitamin og kræft
21 november 2013

KORT NYT FRA DANMARK:

Ny ph.d.-studie viser, at patienter med forhøjet niveau af B12-vitamin i blodet har større risiko for at få konstateret kræft. Det gælder dog ikke patienter, som er under behandling med vitaminet, skriver Aarhus Universitet.

B-12 vitaminet er livsvigtigt, men forhøjede mængder i blodet ser ud til at øge risikoen for at udvikle visse kræftsygdomme. Forskerne mener dog, at det nærmere er kræften, der øger indholdet af B12-vitamin i blodet, end omvendt.

»Vores undersøgelse viser overraskende, at jo højere vitamin B12-niveau, der er i blodet, desto større risiko er der for at få konstateret kræft. Risikoen ser ud til at være størst inden for det første år efter, at man har fået målt B12-niveauet,« siger ph.d.-studerende Johan Frederik Berg Arendt fra Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Sammenhængen gælder især for leukæmi og andre former for kræft i de bloddannende organer. Også ved en række kræftsygdomme, som forbindes med sundhedsskadelig livsstil som rygning og alkohol, fandt forskerne en sammenhæng. Det gælder for eksempel for kræft i mavesækken, lever, bugspytkirtel, lunger og nyre.

I alt har 333.667 danskere deltaget i undersøgelsen, der er udarbejdet af Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, og som netop er udgivet i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute.

Læs også:

B12-vitamin-gennembrud kan hjælpe tusindvis af danskere

Amning kan betyde B12-underskud hos babyer

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.