Én hjernerystelse kan tredoble risikoen for selvmord
09 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Selv helt milde hjernerystelser kan have langt værre konsekvenser end hidtil antaget. Den langsigtede risiko for selvmord stiger nemlig til det tredobbelte hos voksne, som har været ramt af blot én hjernerystelse. Det viser et nyt studie offentliggjort i Canadian Medical Association ifølge scientificamerican.com.

I det nye studie har forskerne fokuseret på ’hverdags’-hjernerystelserne og ikke dem, som for eksempel topatleter får, når de dyrker sport.

»Den typiske patient, som jeg tilser, er en midaldrende voksen og ikke en eliteatlet,« siger Donald Redelmeier, som er seniorforsker på University of Toronto og en af studiets hovedforfattere, til scientificamerican.com

»Og de typiske forhold for at få en hjernerystelse er ikke, mens man spiller fodbold. Det er, når man medvirker i et trafikuheld, når man overser et trin og falder ned af trappen, når man bliver overambitiøs omkring reparationerne i hjemmet – typiske hverdagsaktiviteter,« fortsætter han.

Der er mindst tre potentielle forklaringer bag den forhøjede selvmordsrisiko ved hjernerystelser, ifølge Reidelmeier.

De, som rammes af hjernerystelser, har måske allerede ubalancer i livet.

»Men vi kiggede også på undergrupper, som ikke havde nogen psykiatrisk historik og ingen tidligere problemer, og vi fandt stadig en markant større risiko for selvmord. Så jeg tror ikke, det er hele historien,« siger Redelmedier ifølge scientificamerican.com.

En mere sandsynlig forklaring er, at hjernerystelser resulterer i hjerneskader, som patienten måske aldrig helbredes for, og som kan øge risikoen for psykisk sygdom. Den sidste mulighed er, at nogle patienter for hurtigt genoptager hverdagslivet, hvilket fører til overanstrengelse og frustration – og i værste fald depression og selvmord.

Det nye studie er baseret næsten en kvart million voksne i Ontario, Canada, som inden for en 20-årig periode blev diagnosticeret med en mild hjernerystelse. De mere alvorlige tilfælde, som eksempelvis resulterede i indlæggelser, blev ikke medtaget.

Der var mere end 660 selvmord blandt forsøgspersonerne. Det svarer til 31 årlige dødsfald per 100.000 personer, hvilket er tre gange så højt som for den gennemsnitlige befolkning. Den forhøjede risiko for selvmord var uafhængig af demografi og tidligere psykiatriske lidelser, men den steg ved flere tilfælde af hjernerystelser.   

Læs også:

Computerbrille skal afsløre fodboldspilleres hjernerystelser

Pas på hovedet: Skader kan gøre dig psykisk syg

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.