Danske forskere finder fejl i klimamodeller
Kilde: 
19 marts 2012

Fremtidens somre ved Middelhavet bliver næppe så varme, som man har troet.

Danske forskere har fundet en systematisk fejl i Europas regionale klimamodeller, som betyder, at temperaturerne omkring Middelhavet i år 2100 vil ligge 1-2 grader lavere end hidtil forventet. Det svarer til, at temperaturen ’kun’ stiger med 3-4 grader. Det skriver Fredrik Boberg og Jens Hesselbjerg Christensen fra Danmarks Klimacenter (DKC) på DMI i tidsskriftet Nature Climate Change.

Problemet er nemt at korrigere, så modellerne nu leverer endnu mere præcise resultater, skriver dmi.dk.

»Klimamodeller har en tendens til at vise temperaturafhængige fejl i et varmt og tørt klima. Derfor overvurderer mange modeller den regionale sommeropvarmning i den type regioner,« forklarer Fredrik Boberg, som er førsteforfatter på artiklen.

10-20 procent af sommeropvarmningen i områder med varmt, tørt klima stammer fra denne systematiske overvurdering, anslår forfatterne i artiklen.

Årsagen til fejlen skal findes i komplekse vekselvirkninger mellem atmosfæren og jordoverfladen, når jorden langsomt tørrer ud hen over sommeren. Det er en velkendt og godt beskrevet proces, som er med i modellerne, men ifølge dmi.dk har mange modeller en klar tendens til at overdrive vekselvirkningen.

Arbejdet viser, at der er en meget simpel sammenhæng mellem graden af overdrivelse og hvor varmt et klima, modellerne simulerer.

Andenforfatter på artiklen, forskningsleder fra DKC Jens Hesselbjerg Christensen, vil gå et skridt videre og udbrede undersøgelsen til hele kloden.

»Denne undersøgelse har fokuseret på Middelhavsområdet og benyttet en række regionale modeller. Vores første analyser af globale modeller over det samme område, viser tydeligt, at de udviser tilsvarende træk,« siger han.

»Den type fejl, som vi nu har konstateret, er imidlertid knyttet til specifikke klimatiske processer. Derfor er det i denne slags områder med et tørt og varmt sommerklima, at fejlen spiller en så systematisk rolle,« siger han til dmi.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Svært at teste klimamodeller

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.