Rådvilde forskere: Ikoniske baobab-træer dør på stribe i Afrika
Kilde: 
13 juni 2018

»Det er chokerende og trist at se dem dø.«

Det udtaler lederen bag det internationale forskningshold, Adrian Patrut, der har gjort en forbavsende opdagelse på den afrikanske savanne, til bbc.com.

Den rumænske professor i kemi ved Babes-Bolyai University har sammen med sydafrikanske og amerikanske kollegaer opdaget, at en stor del af de ikoniske baobab-træer på mystisk vis er døde de seneste 12 år.

Træerne, der er en slags symbol for den afrikanske savanne, er kendt for deres majestætiske størrelse og en levetid på op til 1.000 år.

Forskerne har i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature Plants skrevet, at træerne dør »i et hidtil uset omfang«, men de har endnu ikke fundet ud af hvorfor.

De slår dog fast, at det tilsyneladende ikke er forbundet med en epidemi og peger i stedet på klimaforandringerne som en mulig årsag bag.  

»Vi formoder, at baobab-træernes pludselige død, i hvert fald til en vis grad, er forbundet med de betydelige ændringer i klimaforholdene, der især har ramt den sydlige del af Afrika,« siger Adrian Patrut ifølge bbc.com.

Han understreger samtidig, at der skal forskes mere, før man kan nærme sig en forklaring.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.