I værste fald er Indlandsisen væk om 1.000 år, men vi kan stadig redde det meste
Klima Grønland Permafrost

Vandstanden i de arktiske have er steget støt gennem de seneste årtier. (Foto: Shutterstock)

Vandstanden i de arktiske have er steget støt gennem de seneste årtier. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
20 juni 2019

Når vi taler om klimaforandringer på Indlandsisen, kan det være svært at finde ud af eller forstå, hvad der kommer til at ske i fremtiden. 

Èn ting er dog sikkert: Isen på Grønland rummer nok vand til at give havstigninger på over syv meter. Men kommer det overhovedet til at ske? 

Forskere fra University of Alaska og DTU Space har udarbejdet en ny model, som de har brugt til at udregne tre forskellige fremtidsprognoser, skriver både DTU Space og NASA

Forskningen er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. 

Disse fremtidsprognoser er ifølge forskerne bag mere omfattende, end hvad man tidligere har udarbejdet. Det skyldes, at de blandt andet har brugt data fra de seneste tre årtier i meget større og mere præcise mængder, end hvad man har brugt i tidligere prognoser.

»Vi har udviklet en meget præcis model, der forudsiger, at mens der er smeltet is fra Grønland svarende til cirka 4,6 meter havstiging over de seneste 20.000 år, så vil der i løbet af bare 800 til 1.000 år kunne smelte, hvad der svarer til 7,3 meter i havstigninger. Det er en meget voldsom acceleration,« siger professor Shfaqat Abbas Khan fra DTU Space. Han er medforfatter til artiklen i Science Advances. 

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: 8 ud af 10 i Grønland har oplevet klimaforandringerne på egen krop

Med den nye model har forskerne set på, hvor meget verdenshavene potentielt vil stige frem mod år 3000.

De tre scenarier kaldes henholdsvis RCP 2.6, RCP 4.5 og RCP 8.5.

Hvad betyder RCP?

RCP er en forkortelse for 'Representative Concentration Pathway', og tallene dækker over forskellige scenarier for, hvor høj koncentrationen af CO2 bliver i atmosfæren.

  • RCP 2.6 er drømmescenariet, hvor det globale CO2-udslip hurtigt bliver sænket.
  • RCP 4.5 er et mere moderat scenarie, hvor CO2-udslippene sænkes langsomt, så koncentrationen i atmosfæren stabiliseres.
  • RCP 8.5 er mareridtsscenariet, hvor CO2-emissionerne fortsætter med at stige.

Kilde: Climatescenario.org (Potsdam Institute for Climate Impact Research)

  • Scenarie 1 (RCP 2.6): Her vil 8-25 procent af Grønlands is være smeltet frem mod år 3000. Det svarer til en havstigning på 0,59-1,88 meter. 
  • Scenarie 2 (RCP 4.5): Her vil 26-57 procent af Grønlands is være smeltet frem mod år 3000, som svarer til en havstigning på 1,86 til 4,17 meter. 
  • Scenarie 3 (RCP 8.5): Dette er det voldsommeste scenarie og forudsiger, at 72-100 procent af isen vil være smeltet frem mod år 3000. Det vil øge vandstanden i verdenshavene med 5,23 til 7,28 meter. 

»Det ubehagelige er, at vores beregninger viser, at alle de tre scenarier for afsmeltningen af Grønlands indlandsis faktisk er meget realistiske. Og at selv det milde scenarie RCP 2.6 kan give næsten 2 meter havstigninger,« siger Shfaqat Abbas Khan.

LÆS OGSÅ: Udforsk 200 års klimaforandringer i Danmark, Grønland og på Færøerne

Scenarie 3 sker, hvis verdens lande ikke sænker deres CO2-udledning, men derimod lader den fortsætte med at stige frem mod år 2100.

»Hvis vi fortsætter, som vi gør nu, vil Grønland smelte. De beslutninger, vi tager lige nu angående CO2-udledning, vil på den lange bane have stor indflydelse på, hvordan eller om Indlandsisen smelter,« siger hovedforfatteren til forskningsartiklen, Andy Aschwanden, professor ved University of Alaska, til NASA.  

Isen smelter allerede, men blot med en mængde svarende til en global havstigning på omkring 0,5 millimeter om året de seneste årtier.

Hvis du vil diskutere, hvordan klimaforandringerne kan bekæmpes, er der masser af konstruktive råd at hente i Videnskab.dk's Facebook-gruppe RED VERDEN.

Videoen herunder forklarer, hvordan forskerne har båret sig ad med at skabe den nye model ved blandt andet at foretage målinger fra fly med specialudstyr over Grønland.

(Video: NASA)

LÆS OGSÅ: Er 97 procent af forskerne enige om, at klimaforandringer er menneskeskabte?

LÆS OGSÅ: To scenarier for Antarktis’ is: »Slemt« og »rigtig slemt«

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.