2015 slog flere klimarekorder
Kilde: 
04 august 2016

Temperaturstigninger, varmere have, højere vandstande og mere CO2 i atmosfæren.

2015 markerede mange rekorder for Jordens vind, vand og vejr. Det skriver theguardian.com.  

Året var kendetegnet ved »en overgåelse af flere symbolske milepæle« i varme temperaturer, stigning i vandstande og ekstremt vejr, konkluder den nye 'state of the climate'-rapport, som udgives af American Meteorological Society. Rapporten er ledet af National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) med input fra mere end 450 forskere fra 62 lande. 

»Klimaforandringernes virkninger er ikke længere diskrete. De udspiller sig lige foran os, i realtid. Tallene fra 2015 slår det helt fast,« siger Michael Mann, som er ledende klimatolog ved Penn State og ikke har bidraget til rapporten, til theguardian.com

Den nye rapport nævner blandt andet følgende markante vejr- og klimarekorder i 2015:

  • Året var det varmeste registreret nogensinde og slog den tidligere rekord fra 2014 med 0,1 grad. Det betyder, at Jorden i dag er én grad varmere end i før-industrielle tider, især som følge af den eskalerende udledning af drivhusgasser. 
  • Havene, som absorberer mere end 90 procent af den ekstra CO2 i atmosfæren, nåede også nye rekordtemperaturer. Havtemperaturen i Arktis i august 2015 var eksempelvis otte grader (!) over gennemsnitstemperaturen.  
  • Varmeudvidelsen af havene kombineret med smeltende gletsjere betød, at vandstanden på globalt plan også nåede sit højeste niveau nogensinde sidste år. Havene er i dag 70 mm højere end gennemsnittet i 1993, hvor målingerne begyndte, og de stiger gennemsnitligt 3,3 mm om året. 
  • Ovenstående ændringer drives af en stigende CO2-koncentration, som i 2015 steg med 2,2 ppm i forhold til året forinden. Ppm angiver antal CO2-molekyler for hver million luftmolekyler. Ved Mauna Loa målestation på Hawaii oversteg CO2-koncentrationen i 2015 den markante grænse på 400 ppm. 

Ifølge Thomas Karl, som er leder af Noaa's nationale center for miljøinformation var sidste års rekordprægede klima »påvirket af både langsigtede ændringer og El Niño.« El Niño er betegnelsen for det tilbagevendende vejrfænomen med en periode med ualmindelig opvarmning af vandet langs den sydamerikanske vestkyst. Det bevirker en række vejrforandringer rundt omkring på Jorden. 

De fortsatte ændringer i kliamet kan få markante konsekvenser for både dyr og mennesker. Vi er overskyllet med flere symptomer,« siger Deke Arndt, som er chef for klimaovervågning hos Noaa og medredaktør på 'state of the climate'-rapporten, ifølge newscientist.com

    Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.