Klimaet stikker af fra solen
Nye tal fra DMI viser, at solen de sidste 30 år ikke har styret udviklingen i Jordens klima. Pilen peger på drivhuseffekten, mener lederen af Danmarks Klima Center.

Solens aktivitet og Jordens klima følges ikke længere lige så godt ad som tidligere.

Solens aktivitet og Jordens klima følges ikke længere lige så godt ad som tidligere.

Sammenhængen mellem den globale opvarmning og aktiviteten af solpletter har været en konstant kilde til debat de seneste ti år. Med danskeren Henrik Svensmark i spidsen har en lille gruppe forskere ment, at solens aktivitet er mere afgørende for Jordens gennemsnitstemperatur end den menneskeskabte drivhuseffekt skabt ved udledning af CO2 og andre drivhusgasser.

Men nu viser nye tal fra Danmarks Meteorologiske institut (DMI), at solaktiviteten ikke længere følges ad med temperaturerne på den nordlige halvkugle.

En hel grads forskel

Det er en tendens, der har stået på siden 1970. Men tendensen er nu så markant, at forskellen mellem den observerede temperatur og den temperatur, som forskerne kan udlede af solaktivitetens længde, er helt oppe på ca. 1°C.

»Når vi kigger på de seneste data og analyser, så bekræfter de vores tidligere analyser, der viser, at Solens aktivitet og Jordens klima ikke længere følges lige så godt ad som tidligere. Ja, faktisk skilles de til stadighed,« siger klimaforsker ved DMI, Peter Thejll i en pressemeddelelse.

Dermed lægger DMI et nyt indlæg ind i klimadebatten, som seneste blussede op mandag, da videnskab.dk kunne fortælle om nye undersøgelser fra Geocenter Danmark, som understøtter Svensmarks teori.

Ansvaret ligger ikke hos Solen

Fra 1850 og frem til 1970 er der en tydelig sammenhæng mellem middeltemperaturen og solaktiviteten - men herefter 'stikker temperaturen af'. Udviklingen har været kendt længere, men DMI's nye tal bekræfter denne tendens.

Og dermed afkræftes Svensmarks teori, mener lederen af Danmarks Klima Center, Anne Mette K. Jørgensen:

»Når de to kurver, om man så kan sige, 'stikker af fra hinanden', så betyder det, at der nu er andre påvirkninger, der ændrer Jordens klima mere end Solen; ændringer, som med meget stor sandsynlighed stammer fra den menneskeskabte drivhuseffekt,« siger hun i pressemeddelelsen.

Klimadebatten fortsætter - og videnskab.dk følger sagen løbende.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk