Sammenhængen mellem den globale opvarmning og aktiviteten af solpletter har været en konstant kilde til debat de seneste ti år. Med danskeren Henrik Svensmark i spidsen har en lille gruppe forskere ment, at solens aktivitet er mere afgørende for Jordens gennemsnitstemperatur end den menneskeskabte drivhuseffekt skabt ved udledning af CO2 og andre drivhusgasser.
Men nu viser nye tal fra Danmarks Meteorologiske institut (DMI), at solaktiviteten ikke længere følges ad med temperaturerne på den nordlige halvkugle.
En hel grads forskel
Det er en tendens, der har stået på siden 1970. Men tendensen er nu så markant, at forskellen mellem den observerede temperatur og den temperatur, som forskerne kan udlede af solaktivitetens længde, er helt oppe på ca. 1°C.
»Når vi kigger på de seneste data og analyser, så bekræfter de vores tidligere analyser, der viser, at Solens aktivitet og Jordens klima ikke længere følges lige så godt ad som tidligere. Ja, faktisk skilles de til stadighed,« siger klimaforsker ved DMI, Peter Thejll i en pressemeddelelse.
Dermed lægger DMI et nyt indlæg ind i klimadebatten, som seneste blussede op mandag, da videnskab.dk kunne fortælle om nye undersøgelser fra Geocenter Danmark, som understøtter Svensmarks teori.
Ansvaret ligger ikke hos Solen
Fra 1850 og frem til 1970 er der en tydelig sammenhæng mellem middeltemperaturen og solaktiviteten - men herefter 'stikker temperaturen af'. Udviklingen har været kendt længere, men DMI's nye tal bekræfter denne tendens.
Og dermed afkræftes Svensmarks teori, mener lederen af Danmarks Klima Center, Anne Mette K. Jørgensen:
»Når de to kurver, om man så kan sige, 'stikker af fra hinanden', så betyder det, at der nu er andre påvirkninger, der ændrer Jordens klima mere end Solen; ændringer, som med meget stor sandsynlighed stammer fra den menneskeskabte drivhuseffekt,« siger hun i pressemeddelelsen.
Klimadebatten fortsætter - og videnskab.dk følger sagen løbende.