'Rotzilla': Giga-gnaveren med et bid som en krokodille
Kilde: 
04 februar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Hvis du ikke bryder dig om rotter, skal du være glad for, at du ikke levede i Sydamerika for 3 millioner år siden. Da levede historiens største kendte gnaver – også kendt som 'rotzilla' – og den havde et bid som en stor krokodille, skriver sciencemag.org.

For små 10 år siden fandt forskere det eneste kendte fossile kranie fra dyret, der officielt bliver kaldt Josephoartigasia monesi. Det er det kranie, fysiologiforskere fra University of York nu har beregnet kæmpegnaverens bid ud fra.

  • Først brugte forskerne en CT-scanner til at skabe en detaljeret virtuel model af kraniet i en computer.
     
  • Underkæben manglede i fossilet, så de modellerede en virtuel underkæbe, som passede i kraniet ved at lade sig inspirere af nulevende chinchillaer, som er nært beslægtet med rotzilla.
     
  • På baggrund af det kunne forskerne måle, hvor kraftigt et bid, Josephoartigasia monesi må have haft.

Computersimuleringerne viste, at tyggekraften mellem de bageste tænder var på 4165 Newton – hvilket er omkring tre gange større end bidekraften hos tigre og mellemstore krokodiller.

Brugte fortænder, som elefanter bruger stødtænder

Samtidig viste det sig, at rotzillas store fortænder var i stand til at modstå tre gange det tryk, som kraniet kunne producere. Det har fået forskerne til at spekulere på, om den brugte tænderne på samme måde som en elefant bruger sine stødtænder.

»Vi konkluderer, at Josephoartigasia kan have brugt sine fortænder til andre formål end at bide. For eksempel til at grave i jorden efter føde eller forsvare sig mod rovdyr. Det er meget lig, hvordan moderne elefanter bruger deres stødtænder,« siger studiets hovedforfatter Dr. Philip Cox til telegraph.co.uk.

Opdagelsen er publiceret i Journal of Anatomy.

(Tegning: James Gurney)

Læs også:

Kødædende plante spiser lort

Kan det være dyrplageri at gøre en rotte lykkelig?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ne

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.