Papyrus fra old-egyptisk lejesoldat er nu dansk
Kilde: 
10 september 2012

En oldegypisk lejesoldats 2000 år gamle papyrusarkiv er netop kommet i hænderne på danske egyptologer. Der er tale om et familiearkiv, som er spækket med viden om datidens sociale forhold, videnskab og historie. Det skriver Carlsbegfondet i en pressemedelelse.

»Vi fik i forsommeren nys om at 50 sjældne papyrus-dokumenter ville komme til salg på auktionshuset Sotheby’s i London.«

»Og da Københavns Universitet i forvejen er i besiddelse af den verdensberømte Papyrus Carlsberg Samling, slog vi os sammen med Augustinusfonden om ekspres at rejse de nødvendige penge til et køb. Og det lykkedes, så vi kan bidrage til at styrke den banebrydende forskning inden for dette område« siger en Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet.

De 50 stykker papyrus har tilhørt en lejesoldat som levede omk. 100 f.Kr. og er skrevet på henholdsvis græsk og oldegyptisk. 

Arkivet, der siden 1924 har været på private hænder, har stor betydning for vores kulturarv og får nu også stor forskningsmæssig betydning for Danmark.

»Der er tale om et særdeles berømt arkiv, som kaster lys på sociale, økonomiske og retslige forhold i det hellenistiske Egypten,« tilføjer Kim Ryholt, der selv var på auktionen i London for at assistere Carlsbergfondet og Augustinusfonden med at sikre de sjældne stykker papyrus.

Læs også: Optrevling af Kleopatras hemmelighed

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.