KORT NYT FRA DANSKE FORSKNINGSINSTITUTIONER
Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har opdaget et stof, som ved en simpel blodprøve kan vise, hvor meget fuldkorn man har spist, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
Ifølge pressemeddelelsen beskytter kostfibre mod tyktarmskræft, og det ser ud til, at især fibre fra kornprodukter har gavnlige effekter.
Fuldkorn er vores vigtigste kilde til kornfibre, og ifølge Kræftens Bekæmpelse har tidligere undersøgerser da også vist, at personer, som spiser meget fuldkorn, tilsyneladende har lavere risiko for at få tyktarmskræft.
»Desværre er det et gennemgående problem med de tidligere undersøgelser, at det er vanskeligt at måle præcist, hvor meget fuldkorn man har spist. Undersøgelserne bygger alene på oplysninger fra spørgeskemaer. Men det kan være svært for deltagere i disse befolkningsundersøgelser at vide præcist, hvor meget fuldkorn de har spist,« fortæller ph.d. Cecilie Kyrø fra Center for Kræftforskning i pressemeddelelsen fra Kræftens Bekæmpelse.
I den nye undersøgelse har forskere brugt blodprøver fra en af verdens største befolkningsundersøgelser, ’European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition’
Hos knap 1.400 personer, som har udviklet tyktarmskræft, har forskerne målt blodets indhold af alkylresorcinoler – en gruppe stoffer, som findes i skallen på rug og hvede.
Når man producerer fuldkornsmel, tager man skaldelene med – og dermed også alkylresorcinolerne. Derfor kan blodets indhold af alkylresorcinoler ifølge pressemeddelelsen bruges som en ”biomarkør”, der viser, hvor meget fuldkorn man har spist.
Den nye undersøgelse er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute, og undersøgelsen viser ifølge pressemeddelelsen, at personer med et højt niveau af alkylresorcinoler i blodet har en lavere risiko for at udvikle tyktarmskræft.
Læs også:
Danskerne spiser meget mere fuldkorn
Fuldkorns X-factor skal findes
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb