Videnskab.dk’s værdier, strategi og historie

Videnskab.dk’s værdier

Fire værdier gennemsyrer alt, hvad vi arbejder med på Videnskab.dk:

Viden, du kan stole på: Troværdighed er altafgørende for os. Du kan roligt gå ud fra, at Videnskab.dk har den journalistiske værktøjskasse i orden, når vi behandler videnskabsstoffet. På Videnskab.dk har vi udviklet vores egne metoder til at bedrive troværdig, grundig og nuanceret videnskabsjournalistik. De er baseret på mange års erfaring – og læring af egne fejl. Du kan læse mere i vores guide til god videnskabsjournalistik.

Også for de 15-årige: Forståelighed er et filter, vi lægger ned over alle Videnskab.dk’s produkter. Vi gør os umage med, at også skoleelever skal kunne forstå og bruge vores indhold, og vi lægger os i selen for at formidle alle emner og genrer på en jordnær og letforståelig måde.

Til stede på mange platforme: Tilgængelighed er en anden af vores grundsøjler. Videnskab skal ikke være forbeholdt de få med en doktorgrad, men være nemt at tilgå for os alle sammen. Derfor er Videnskab.dk også gratis på alle de platforme, du finder os på – fra podcast og YouTube til Facebook og Instagram og selvfølgelig hos os selv på Videnskab.dk.

Indhold, der fascinerer og begejstrer: Underholdende formidling er en iboende del af Videnskab.dk’s DNA og en uhyre vigtig hjørnesten i vores indhold. Vi ved ikke noget bedre end at henrykke, forbløffe og udfordre gennem vores formidling, og vi betragter denne tilgang som nøglen til at inspirere store som små til at opsøge videnskaben.

Videnskab.dk’s strategi

Videnskab.dk vil begejstre, inspirere og få forskningen ud til flest mulige. 

Vores mission er at være din daglige kilde til den bedste og mest nuancerede viden, der findes. Vores mål er at fortælle troværdige, forståelige og fascinerende historier fra videnskabens verden, så forskning bliver interessant og relevant for dig, uanset hvem du er, hvad du laver, og hvor du bor.

Hvis du er ung, har du en særlig plads i Videnskab.dk’s hjerte. Vi klæder dig på til at kunne deltage i samfundsdebatten på et oplyst grundlag, og vi er til stede på mange af de platforme, du bruger. Du vil højst sandsynligt opleve, at vores indhold bliver brugt i undervisningen på din skole, ungdomsuddannelse eller uddannelsesinstitution. Du er også velkommen til at bruge vores indhold, når du skriver opgaver – læs mere på vores undervisningsside.

Vores vision er at klæde dig på med troværdig viden og kritisk sans, så du kan deltage i demokratiet på et oplyst grundlag og træffe de bedste valg for dig selv og andre. En opgave, vi løfter ved at lægge vægt på nuancer og perspektiver og derigennem gøre forskning og evidensbaseret viden til allemandseje som dit værn mod myter og misinformation.

Vi tager ansvar og gør en forskel som medie. Både ved at gøre os allesammen klogere på, hvordan viden bliver til, og at der findes god og dårlig forskning. Men også ved at inspirere og medvirke til, at vi tyer til videnskaben for at løse de udfordringer, vi står overfor, i dag og i fremtiden – fra klima- og sundhedskriser til konflikter og polarisering.

Videnskab.dk’s historie

Videnskab.dk blev født i 2008, i en svunden tid hvor det stadig var nyt og ganske banebrydende at være et rent online-medie (deraf vores navn).

Redaktionen bestod dengang af en håndfuld ansatte, der holdt til i et interimistisk kælderlokale og på ægte start-up-manér klunsede møbler og tiltuskede sig kagerester fra andres møder, mens de klaprede løs i tastaturerne og fyldte sitet med populærvidenskabeligt indhold.

Ideen til Videnskab.dk var udsprunget af et ønske om at øge interessen for forskning og videnskab, og inspirationen kom fra ‘Tænketanken vedrørende forståelse for forskning‘, nedsat af den daværende videnskabsminister. 

Initiativet blev bakket op af en bred kreds af forsknings- og formidlingsinstitutioner, og således gik det til, at danskerne med Videnskab.dk blev sikret bedre adgang til evidensbaseret viden.

Med årene har Videnskab.dk vokset sig større og stærkere – her er nogle nedslag i vores evolutionshistorie: 

Vi har lært en masse undervejs, men vores kerneopgave er forblevet den samme: At lave spændende journalistik om videnskab til alle danskere.

I dag er sitet med 1 million brugere om måneden Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.