Se vores redaktionelle indholdstyper
Videnskab.dk’s brugere
Hver måned besøger omkring 1 million brugere Videnskab.dk.
Videnskab.dk henvender sig til alle, men har særligt fokus på de unge, og sitets indhold benyttes ofte som inspiration i undervisningen på gymnasieskolerne og i folkeskolens udskoling.
Udover den unge målgruppe bliver Videnskab.dk også i høj grad besøgt af forskere, journalister og undervisere samt naturligvis af de mange, der bare er nysgerrige, videbegærlige og fascinerede af videnskabens verden.
Journalistik på Videnskab.dk’s hjemmeside
Videnskab er at være nysgerrig og stille spørgsmål til verden – noget, vi på Videnskab.dk sætter en ære i at praktisere.
På vores hjemmeside finder du hver dag nyheder og nuancerede baggrundsartikler om forskning, skrevet af redaktionens journalister. Og vi dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi, naturvidenskab og rummet.
Vores journalister gør en dyd ud af at sikre troværdighed og nuancer i historien ved at få flere forskerkilder til at forholde sig til ny forskning, og alle vores egne artikler er citat- og faktatjekkede af kilderne. Læs om vores journalisters metoder og vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.
Videnskab.dk drives efter publicistiske principper. Det betyder, at vi leverer uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag. Derigennem bidrager vi konstruktivt, kritisk og sagligt til den offentlige, demokratiske debat.
Vi stiller vores indhold til rådighed for alle og samarbejder også med andre medier, som har mulighed for at viderebringe det til deres egne brugere. Og Videnskab.dk er blandt de mest citerede specialmedier i Danmark.
Artikler af forskere
‘Forskerne formidler’ er en genre på Videnskab.dk til indhold, der er produceret af forskere. Her kan de selv formidle deres viden til resten af samfundet og komme direkte i kontakt med erhvervsliv, politikere, skoler og borgere.
Det giver både et udbytte for forskerne, som får delt deres viden og trænet deres evner inden for populærformidling, og alle os andre, som får fri adgang til velformidlet viden fra et utal af videnskaber.
Meget, men ikke alt, indhold under ‘Forskerne formidler’ er skrevet af danske forskere. En del artikler er dog oversat og viderebragt fra det internationale medie The Conversation, hvis indhold ligeledes er skrevet af forskere.
Vil du gerne bidrage til med indhold til Videnskab.dk’s ‘Forskerne formidler’, skal du være hjerteligt velkommen. De formelle adgangskrav er, at du er ansat som forsker (ph.d.-studerende og opefter) eller har forskning som ét af dine primære arbejdsområder.
Læs mere om kriterierne på Forskerzonen – bliv skribent.
Du er også altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller en god historie om dansk forskning: redaktion@videnskab.dk eller tlf. 70 70 17 88.
Eller du kan følge os på Facebook, Twitter og Instagram.
YouTube-kanal til unge
Foretrækker du at se historierne folde sig ud i levende billeder og flotte animationer, skal du klikke ind på vores videoside eller direkte på Videnskab.dk’s YouTube-kanal.
I vores YouTube-videoer elsker vi at fortælle historier om, hvor vild og fascinerende vores verden er, når vi kigger gennem videnskabens briller. Vi laver videoer om alt fra forhistoriske kæmpehajer til lovende løsninger på klimakrisen.
Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk’s videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som du kender det fra Videnskab.dk.
Kanalen slog for første gang dørene op i 2017 med støtte fra Nordea-fonden og har siden også modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden og Ole Kirk’s Fond.
Har du en god idé til en video, vi skal lave? Skriv til redaktion@videnskab.dk.
Podcasts
Tag Videnskab.dk med på farten, eller fordyb dig i forskningens forunderlige verden gennem Videnskab.dk’s forskellige podcasts.
I Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen, Brainstorm, dykker vi ned i alt fra, hvad der sker i hjernen under en nærdødsoplevelse, til hvilken hjernekemi der bliver udløst, når man har lyst til sex.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Du finder Brainstorm på forskellige platforme – for eksempel Apple Podcast, Spotify og Google Podcasts.
Andre typer artikler og genrer på Videnskab.dk
Videnskab.dk udgiver et bredt sortiment af indhold. Meget af det er produceret af vores egne redaktionelle medarbejdere. Rettighederne til det øvrige indhold kan du læse om herunder.
Kort nyt
Videnskab.dk citerer gerne andre troværdige medier og institutioner for udvalgte nyheder om forskning under sektionen ‘Kort nyt’.
Det gør vi med henblik på at give vores brugere det bedst mulige overblik over nyheder fra videnskabens verden.
Bemærk, at ‘Kort nyt’ netop kun er resumeer af andres tekster. Videnskab.dk har ikke selv været en del af researchen til artiklen i denne forbindelse. Den oprindelige kilde fremgår altid tydeligt, og man kan gå til den for uddybende info.
Vores valg af citathistorier tager afsæt i vores indsigt og ekspertise, og vi bestræber os på at prioritere og citere seriøse og troværdige medier og institutioner og på at viderebringe deres historier loyalt og retvisende.
forskning.no
Videnskab.dk bringer dertil oversat indhold fra vores norske søstermedie forskning.no, der som uafhængigt videnskabsmedie arbejder efter samme redaktionelle principper som vi selv, og som leverer indhold af høj kvalitet.
Denne aftale er gensidig, således at forskning.no også bringer oversat indhold fra Videnskab.dk.
‘Forskerne formidler’
Forskere får også mulighed for at formidle direkte til brugerne af Videnskab.dk og derigennem få synlighed for deres forskning på vores platform. Når forskere står bag en artikel, mærker vi den op som ‘Forskerne formidler’.
Indholdet her er udarbejdet af forskere, som har fået hjælp til formidlingen eller til at facilitere deres formidling af forskernes redaktør og øvrige medarbejdere på redaktionen.
Meget, men ikke alt, indhold under ‘Forskerne formidler’ er skrevet af danske forskere. En del af vores artikler er desuden oversat og viderebragt fra det internationale medie The Conversation, hvis indhold ligeledes er skrevet af forskere.
Sponseret indhold
Videnskab.dk kan også bringe sponseret indhold. Dette indhold er blevet til som led i samarbejder mellem Videnskab.dk’s salgsafdeling, der sælger kurser i faglig formidling og kommunikationsydelser, og seriøse og troværdige institutioner, som enten finansierer eller producerer forskning.
Denne type indhold er tydeligt opmærket som ‘Sponseret’ i henhold til de presseetiske regler og retningslinjer fra Danske Medier.
Annoncørbetalt indhold
Endelig kan Videnskab.dk bringe annoncørbetalt indhold, hvor afsenderen ikke finansierer eller producerer forskning, men som vi alligevel har valgt at indgå i et samarbejde med.
Dette indhold er ligeledes tydeligt opmærket, i dette tilfælde som ‘Annoncørbetalt indhold’, i henhold til markedsføringsloven, de presseetiske regler og retningslinjer fra Danske Medier.
Du kan læse mere om sponseret og annoncørbetalt indhold her.