En kop kaffe med biodiversitet og rent drikkevand, tak!
KRONIK: Salg af rent vand, CO2 -kreditter og beskyttelse af biodiversitet kan hjælpe naturen og give en ekstra indkomst til kaffefarmere, der dyrker kaffe i skyggen af træer.

Salg af kaffe fra 3 hektar jord i det nordlige Nicaragua giver Don Herrera og hans kone mad på bordet og skoleuniformer til deres børn. De kunne ligeså godt sælge rent vand, kulstofkreditter og biodiversitet. Kaffen plantes side om side med mange forskellige træarter og deres farm minder mere om regnskoven i den nærliggende nationalpark end et landbrugssystem. (Foto: Aske S. Bosselmann)

Salg af kaffe fra 3 hektar jord i det nordlige Nicaragua giver Don Herrera og hans kone mad på bordet og skoleuniformer til deres børn. De kunne ligeså godt sælge rent vand, kulstofkreditter og biodiversitet. Kaffen plantes side om side med mange forskellige træarter og deres farm minder mere om regnskoven i den nærliggende nationalpark end et landbrugssystem. (Foto: Aske S. Bosselmann)

 

25 millioner familier verden over er afhængige af indkomsten fra kaffe.

Mange af dem dyrker deres kaffe i skyggesystemer, dvs. kaffeplanterne vokser under forskellige arter af træer. Det er forbundet med en række miljøgoder, som i stigende grad bliver solgt lokalt og internationalt.

Denne handel kan betyde et bedre liv for kaffefarmere og bedre natur.

Miljøet taber, når kaffepriserne falder

I forbindelse med mit ph.d.-studie har jeg tilbragt tolv måneder i Costa Rica og Nicaragua, hvor jeg har talt med over 500 familier, der lever af at dyrke kaffe.

Undersøgelsen viser blandt andet, at i et område, der forbinder tre nationalparker i Costa Rica, er halvdelen af kaffeplantagerne forsvundet det seneste årti – erstattet af landbrug uden træer.

Der er flere grunde til, at skyggekaffen omlægges til andet landbrug - også kulturelle.

Mangler midler til at omlægge grøderne

I Costa Rica foretrækker især de yngre generationer at arbejde i byerne frem for på landet. Prisen på kaffe er dog den vigtigste faktor.

Fakta

Aske Skovmand Bosselmann forsvarede for nylig sin ph.d. afhandling ved Skov & Landskab, Københavns Universitet. Feltarbejdet i Costa Rica og Nicaragua blev støttet af Det Forskningsfaglige Udvalg for Udviklingsforskning (FFU), O.H.F. og A.J.-E. Heilmanns Fond, Knud Højgaards Fond, Julie von Müllens Fond, Oticon Fonden, Torben og Alice Frimodts Fond, Valborg Hartings Fond, Stiftelsen Løvstrupgaard og Agronomfonden.

Når indtægten fra kaffe falder, skifter farmerne til andre afgrøder og fælder skyggetræerne. Det går ud over naturen, skader miljøet og truer dyrelivet.

Farmernes levegrundlag bliver også truet. Især i Nicaragua mangler farmerne midler til at omlægge til andre afgrøder.

Betaler for miljøgoder

I de senere år har en ny måde at forvalte og bevare naturen på vundet frem i de tropiske lande, nemlig betaling til jordejere for miljøgoder.

Firmaer og private eller offentlige organisationer, som finder nytte i et miljøgode, betaler private jordejere for at levere miljøgodet, gennem måden jorden forvaltes på.

I Costa Rica modtager jordejere penge fra et statsligt program for at plante og beskytte træer, også i landbrugssystemer.

Hidtil har det dog været svært for små landbrug, såsom mange kaffefarme, at deltage i programmet.

Kan øge deltagelsen af små jordejere

Omkostningerne ved at indgå aftalerne og føre tilsyn med de forbundne aktiviteter er for høje og det giver mindre miljøgode per krone i forhold til aftaler med store jordejere. 

I Costa Rica omlægges skyggekaffe, som her ses i baggrunden, til blandt andet sukkerrørsproduktion og græsningsarealer for kvæg. Det medfører et tab af skov-lignende områder og de tilhørende miljøgoder. (Foto: Aske S. Bosselmann)

I samarbejde med en forskningsinstitution i Costa Rica har jeg undersøgt, hvordan lokale organisationer såsom kaffekooperativer kan bruge deres lokale kendskab og sociale netværk til at reducere de omkostninger, der er forbundet med at få aftaler om miljøgoder i stand.

Dermed kan man øge deltagelsen af små jordejere i programmet for miljøgoder.

Resultater fra mit ph.d. studie har også været med til at fremme udviklingen af nye betalingskontrakter, der er rettet mod små kaffefarme. Derved øges de mindre kaffefarmeres mulighed for at drage nytte af betalingsordningen og derved sikre både dem og naturen.

 

Danske forbrugere kan være med

I dag er det muligt for forbrugere i Danmark at købe certificeret kaffe, der er produceret økologisk eller under hensyn til sociale forhold for producenten, hans familie og kaffearbejderne.

Miljøgoder vil også blive en del af god kaffe.

Jeg forestiller mig, at det en dag bliver muligt at købe kaffe fra farmere, der deltager i salg af miljøgoder, enten som et nyt mærke eller som del af en eksisterende certificeringsordning.

Det vil yderligere sikre farmeren økonomisk og hjælpe naturen. Indtil da skal man selvfølgelig købe økologisk eller socialt certificeret kaffe. 

Miljøgoder og skyggekaffe

  • Beskyttelse af vandressourcer. Træerne på kaffefarmene er med til holde på jorden, så erosion og aflejring i nærliggende floder reduceres. Derudover har skyggekaffe et mindre behov for gødning og risikoen for udvaskning af kvælstof og andre stoffer reduceres. Træer kan også have en positiv indflydelse på mængden af tilgængeligt vand i et område.
     
  • Beskyttelse af biodiversitet. Kaffeplantager dyrkes ofte i nærheden af områder med stor biologisk mangfoldighed, hvor udvidelse af landbrugsområder truer dyrelivet. I disse områder kan kaffefarme med skyggetræer danne vigtige grønne passager for dyrelivet eller virke som en buffer i grænselandet mellem skov og intensivt landbrug.
     
  • Optag af CO2 og lagring af kulstof. Alle træer optager CO2 og lagrer den som kulstof i stammen, grene og rødder. Skyggekaffefarme er blandt de jordbrugsformer, foruden skov, der kan optage og lagre mest kulstof, hvilket er en vigtig del af kampen mod klimaforandringer. Den oplagrede CO2 omregnes til såkaldte CO2 kreditter, der handles på internationale markeder.
     
  • Landskabspleje. I forbindelse med bl.a. økoturisme har træer i landskabet en vigtig rolle. Skyggekaffe giver landskabet et præg af skov, især når kaffe dyrkes på traditionel vis med mange forskellige slags skyggetræer.

De fire nævnte miljøgoder er blandt dem der oftest indgår i handlen med miljøgoder, eksempelvis i Costa Rica hvor et statsligt program betaler private personer for at plante og beskytte træer og skove. Her betales der ikke direkte for miljøgoderne, men for træerne som generelt er forbundet med alle fire miljøgoder. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk