Redaktionelt program

Nedenstående redaktionelle retningslinjer og principper er gældende for Videnskab.dk.

 1. Videnskab.dk drives af en uafhængig redaktion efter publicistiske principper
 2. Videnskab.dk skal gennem god og kritisk videnskabsjournalistik præsentere ny, aktuel, vigtig og/eller interessant dansk og international forskning
 3. Videnskab.dk skal i sin journalistik give ny indsigt og forståelse og fungere som en ressource- og videnbank for brugerne
 4. Videnskab.dk skal præsentere forskningsbaseret viden om aktuelle debatter og sager i medier og samfund
 5. Videnskab.dk skal have bredde, når det gælder fagområder og videnskabsdiscipliner
 6. Videnskab.dk skal have bredde i genrer og præsentationsform
 7. Videnskab.dk skal bruge netmediets muligheder, blandt andet gennem satsning på multimedieindslag i artikler og ved at hjælpe brugerne videre til mere viden bl.a. i videnskabelige tidsskrifter
 8. Videnskab.dk skal være en kildekritisk netavis, og ambitionen er, at redaktionens egne artikler skal have mere end én kilde. Videnskab.dk skal tillige finde frem til både etablerede, nye og alternative kilder
 9. Videnskab.dk skal have fokus på læserrespons og dialog og give læserne plads til kommentarer, debatindlæg og andet indhold - på eget site eller gennem repræsentation på sociale medieplatforme
 10. Videnskab.dk skal bidrage til debatten om forskningspolitiske og videnskabelige spørgsmål gennem ledere, kommentarer, kronikker og debatindlæg om forskningsrelaterede sager

Indhold fra andre medier, forskere og partnere

Videnskab.dk bringer også andet indhold end de artikler, vores egne redaktionelle medarbejdere har researchet og skrevet.

Med henblik på give vores brugere det bedst mulige overblik over nyheder fra videnskabens verden bringer vi i sektionen Andre Skriver udvalgte og resumerede artikler, som er baseret på andre mediers videnskabsdækning eller universiteternes pressemeddelelser. Her har vi ikke udført vores egen, selvstændige research. Men vi har med afsæt i vores indsigt og ekspertise bestræbt os på at prioritere og citere seriøse og troværdige medier og institutioner og på at viderebringe deres historier loyalt og retvisende.

Videnskab.dk bringer dertil oversat indhold fra vores norske søstermedie forskning.no, der som uafhængigt videnskabsmedie arbejder efter samme redaktionelle principper som vi selv, og som leverer indhold af høj kvalitet. Denne aftale er gensidig, således at forskning.no også bringer oversat indhold fra Videnskab.dk.

Forskere får også mulighed for at formidle direkte til brugerne af Videnskab.dk og derigennem få synlighed for deres forskning på vores platform. Det foregår i universet Forskerzonen. Indholdet her er udarbejdet af forskere, som har fået hjælp til formidlingen eller til at facilitere deres formidling af Forskerzonens redaktør og øvrige medarbejdere. 

Meget, men ikke alt, indhold i Forskerzonen er skrevet af danske forskere. En del artikler er dog oversat og viderebragt fra det internationale medie The Conversation, hvis indhold ligeledes er skrevet af forskere.

Videnskab.dk kan også bringe sponseret indhold. Dette indhold er blevet til som led i samarbejder mellem Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling og seriøse og troværdige institutioner, som enten finansierer eller producerer forskning. Dette indhold er tydeligt opmærket som 'Sponseret' i henhold til de presseetiske regler og retningslinjer fra Danske Medier. 

Endelig kan Videnskab.dk bringe annoncørbetalt indhold, hvor afsenderen ikke finansierer eller producerer forskning, men vi alligevel har valgt at indgå i et samarbejde. Dette indhold er ligeledes tydeligt opmærket, dette som 'Annoncørbetalt indhold', i henhold til markedsføringsloven, de presseetiske regler og retningslinjer fra Danske Medier.  

Du kan læse mere om sponseret og annoncørbetalt indhold her.

Fremsendelse af artikler før offentliggørelse 

Videnskab.dk faktatjekker indholdet i artiklerne med kilderne inden publicering. For at sikre mod misbrug af Videnskab.dk's research og oplysninger, og for at sikre hensigtsmæssig smidighed i arbejdsgangen, gælder følgende regler for kilder, der ønsker at se, hvordan vi bruger deres oplysninger og citater, inden vi offentliggør dem på Videnskab.dk:  

 • Artikler og oplysninger fra artikler har status af fortroligt arbejdsmateriale, indtil de er offentliggjort. De må derfor ikke - hverken helt eller delvist - omtales for eller videregives til tredjepart.
 • Kilder har adgang til at få rettet faktuelle fejl samt forkerte eller fejlopfattede citater. Artiklernes vinkel, opbygning, valg af øvrige kilder og vægtning af oplysninger kan kilder derimod ikke kræve ændret.
 • Artikler skal betragtes som udkast. De kan, også efter et gennemsyn hos kilden, blive redigeret yderligere.
 • Videnskab.dk fastsætter en deadline for reaktioner, der gør det muligt for redaktøren at planlægge offentliggørelsen af artiklerne hensigtsmæssigt. Ønsker om ændringer i artikler efter denne deadline kan som udgangspunkt ikke efterkommes.

 

Siden er senest opdateret den 12. maj 2020