Kurser i faglig formidling


Center for Faglig Formidling kan hjælpe jer med at blive endnu bedre til at formidle.

Vi skræddersyer kurser i effektiv forskningsformidling til virksomheder og organisationer. Vores kurser er målrettet forskere, museumsmedarbejdere og andre fagfolk med videnstunge job samt journalister med interesse for forskning.

Undervisningen på kurserne består af en blanding af teori og praksis.

Du bliver som kursist introduceret til og øvet i at bruge enkle metoder, tips og tricks fra videnskabs-journalistens værktøjskasse, så din vinkling og fortælling bliver skarp og fængende.  Kernen i alle vores kurser er den gode historie. Vi hjælper dig med at finde, udvikle og fortælle historier om netop det fagfelt, som du er ekspert i. Du vil således gå hjem med en kernefortælling, som du kan bruge, uanset om du skal formidle mundtligt, skriftligt eller visuelt.

Vores faste undervisere er journalister med speciale i forskning eller akademikere med journalistisk uddannelse og erfaring.

Eksempler på kursuspakker:

Irene Berg Petersen 

Projektleder

Se profil

Catherine Jex

Redaktør

Se profil

Peter Hyldgård

Udviklingschef

Se profil

Kristian Højgaard Nielsen 

Videojournalist

Se profil

For yderligere oplysninger kontakt projektleder Irene Berg Petersen telefon: 2440 9752 eller via e-mail: ibp@videnskab.dk

Faglig formidling (1 dag)
Kursus med fokus på skriftlig formidling. Vi viser dig redskaberne til at finde, vinkle og fortælle de gode historier indenfor dit fagområde. I workshoppen prøver du værktøjerne af på dit eget stof, og underviserne giver dig løbende feedback.

Præsentationsteknik (2 dage)
Skab opmærksomhed om din historie og fasthold publikums interesse, når du holder et fagligt oplæg eller et populærvidenskabeligt foredrag. På kurset lærer du at strukturere dit oplæg som en god historie, og vi giver dig tips og tricks til at formidle den mundtligt på bedste vis.

Troværdig videnskabsjournalistik ( 1 dag)
På dette kursus underviser vi i kritisk videnskabskommunikation for journalister, professionelle kommunikatører og  faglige formidlere ud fra de erfaringer, redaktionen på Videnskab.dk har gjort sig med udviklingen af videnskabsjournalistikken gennem 10 år. Videnskab.dk blev i 2018 hædret af Danske Medier med Anders Bording særprisen for netop dette. Du kan læse mere om det på Videnskab.dk/manifest.

Formidl din forskning med mobilvideo (2 dage)
Kom tættere på dit publikum med mobilvideo. I denne workshop lærer du at vinkle, strukturere og fortælle din historie på mobilvideo, og du lærer, hvordan du skal håndtere lys, lyd og klipning for at opnå den bedst mulige mobilvideo-fortælling for små midler.

Den gode poster (1 dag)
Hvordan sammensætter man en videnskabelig poster, som er saglig men som også formår at tiltrække sig opmærksomhed? På kurset underviser vi dig i at finde og fremhæve dine vigtigste pointer og i at  bruge grafiske virkemidler til at skabe interesse for din poster.

Målrettede kursuskoncepter

Vi skræddersyer både korte og mere omfattende kurser til din organisation og udvikler også særlige kursuskoncepter, hvis I har behov for det.

For Engineer the futures besøgsordning ‘Book en ekspert’ har vi eksempelvis udviklet et kursuskoncept og undervist på kommunikations-kurser for blandt andre biologer og ingeniører, som brænder for at formidle deres fag. Det er sket i samarbejde med virksomheden Cheche.

»Center for Faglig Formidling har løbende udviklet kurset til vores eksperter, som besøger folkeskoleklasser for at give eleverne en god oplevelse med naturvidenskab og teknologi. Eksperterne er gået fra kurserne med inspiration, nyttige værktøjer, en tekst og en klar historie, som de kan bruge ude i skoleklasserne, når de bliver booket til et besøg. Vi har været fuldt ud tilfredse med samarbejdet,« siger uddannelseskonsulent hos Engineer the future Camilla Zacho.

Her har vi tidligere holdt kursus

Københavns Universitet - fakulteterne SUND og Science

Danmarks Tekniske Universitet

Aarhus Universitet - fakultetet Science

Aalborg Universitet – det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet

Grønlands Universitet

Novo Nordisk

Statens Arkiver