Kurser i faglig formidling

Center for Faglig Formidling tilbyder organisationer, medier og virksomheder kurser i faglig formidling.

Vores kurser er målrettet forskere, museumsmedarbejdere og andre fagfolk med videnstunge job samt journalister, som er interesseret i at blive endnu bedre til fortælle historier forskningsmæssige vinkler. 

Case: Formidlingskurser for Engineer the future

For Engineer the futures besøgsordning ‘Book en ekspert’ har vi udviklet et kursuskoncept og undervist på kommunikations-kurser siden 2015.

»Center for Faglig Formidling har løbende udviklet kurset til vores eksperter, som besøger folkeskoleklasser for at give eleverne en god oplevelse med naturvidenskab og teknologi. Eksperterne er gået fra kurserne med inspiration, nyttige værktøjer, en tekst og en klar historie, som de kan bruge ude i skoleklasserne, når de bliver booket til et besøg. Vi har været fuldt ud tilfredse med samarbejdet.«

Citat: Uddannelseskonsulent hos Engineer the future Camilla Zacho.

Jeres medarbejdere vil på vores kurser opleve at få:

 • Introduktion til basale journalistiske værktøjer
 • Øvelser og eksempler, som tager udgangspunkt i kursisternes fagfelt
 • Et kursusforløb som fører til, at hver kursist går hjem med en god historie
 • Erfarne undervisere med videnskabsjournalistisk baggrund
 • Undervisning med respekt for videnskabens præmisser

Undervisningen på vores kurser består af en blanding af teori og praksis. Kursisterne bliver introduceret til enkle metoder, tips og tricks fra videnskabsjournalistens værktøjskasse, som hjælper kursisterne til at finde, vinkle og fortælle de gode historier til en given målgruppe. 

Undervisere

Anders Høeg Lammers
Redaktør af Forskerzonen
Se profil

Anne Ringgard
Journalist
Se profil

Lise Brix
Journalist
Se profil

Kristian Højgaard Nielsen
Videojournalist
Se profil

For yderligere oplysninger kontakt Center for Faglig Formidling på formidling@videnskab.dk

Vi skræddersyer kurser men tilbyder også faste pakker. Kurserne kan forløbe over halve eller hele dage, og vi har mulighed for at sammensætte elementer fra basis-pakkerne til en løsning, som passer jeres behov.

Kursuspakker

Faglig formidling (1 dag)
Kursus med fokus på skriftlig formidling. Vi begynder med at finde de gode historier i kursisternes fag samt basal vinklingsteknik, og vi bygger derefter ovenpå med en letanvendelig men effektiv struktur på den skriftlige fortælling.

Mundtlig formidling (2 dage)
Fortæl en god historie og fasthold publikums interesse, når du holder et fagligt oplæg, et pitch eller et populærvidenskabeligt foredrag. Vi hjælper dig med at forme og strukturere din historie og formidle den på en spændende og involverende vis, så du fanger og fastholder målgruppens interesse.

Formidl din forskning med mobilvideo (2 dage)
Kom tættere på dit publikum med mobilvideo. På dette kurser underviser vi i, hvordan du strukturerer en skarp videofortælling, og hvordan du skal håndtere lys, lyd og klipning for at opnå den bedst mulige mobilvideo-fortælling for små midler.

Faglig formidling med podcasts (2 dage)
Med podcasts kan du nå et tålmodigt men kræsent publikum. Få redskaberne til at fastholde lytterne med en levende og dynamisk lydfortælling om din forskning. På kurset får du også basal viden om lyd og teknik.

Troværdig videnskabsjournalistik (1 dag)
På dette kursus underviser vi i kritisk videnskabskommunikation for journalister, professionelle kommunikatører og faglige formidlere ud fra de erfaringer, redaktionen på Videnskab.dk har gjort sig med udviklingen af videnskabsjournalistikken gennem 10 år.

Videnskab.dk blev i 2021 hædret af Danske Medier med Anders Bording særprisen for netop dette. Du kan læse mere på www.videnskab.dk/journalistik.

Book dit kursus

Fra 2021 er vi indgået i et samarbejde med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) om kurser. Her er to af de kurser, vi sammen udbyder:

Hvis du vil booke et af de kurser eller vil have skræddersyet et kursus til din virksomhed, for eksempel inspireret af de ovenstående pakker, skal du kontakte DMJX. 

Kontakt DMJX's afdeling for efteruddannelse her. 

Her har vi tidligere holdt kursus

 • Københavns Universitet - fakulteterne SUND og Science
 • Danmarks Tekniske Universitet
 • Aarhus Universitet - fakultetet Science
 • Aalborg Universitet – det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet
 • Grønlands Universitet
 • Novo Nordisk
 • Statens Arkiver