YouKnowHow er et projekt under Videnskab.dks Center for Faglig Formidling. Projektet udspringer af et tidligere udviklingsprojekt, YouKnow, som Videnkab.dk gennemførte i 2016-2018.
YouKnowHow er støttet af Nordea-fonden med 4,7 mio og løber frem til februar 2021.
Formål
YouKnowHow har til formål at styrke unges bevidsthed og kritiske sans, når de tilgår viden på digitale medier, samt levere konkret, evidensbaseret viden om sundhed gennem populærformidlede videoer på YouTube.
Derudover har projektet et vigtigt formål i at bringe den eksisterende viden om, hvordan man udkommer på YouTube, videre, så projektet på den måde er med til at styrke kvalitetsindhold på platformen.
Projektaktiviteter
Omdrejningspunktet for projektet er YouTube-videoerne, som formidler viden om sundhed i bred forstand til et ungt publikum, som i forvejen bruger en stor del af tiden på YouTube, hvor det normalt er private og kommercielle aktører, der dominerer sendefladen.
Derudover indeholder projektet en række aktiviteter i den ikke-digitale verden, som skal klæde unge på til at blive gode mediebrugere og medieproducenter. Projektet indeholder også vidensindsamling, som skal kortlægge den bedste viden om vidensformidling på YouTube.
Projektets erfaringer og den viden, vi får indsamlet, deles i netværksaktiviteter, som skal samle fagpersoner, der arbejder med formidling til unge.
Læs mere om de enkelte projektaktiviteter herunder.
Tjek
Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed. Den blev udviklet i det tidligere projekt, YouKnow, og havde dengang navnet Skønhedslaboratoriet. I november 2018 relancerede Videnskab.dk kanalen for at give plads til flere sundhedsrelaterede emner og nye, spændende serier. Skønhedslaboratoriet er dog fortsat en serie på kanalen, som også sender serier som Mytedysten, Talk og Coach. Du kan læse mere om vores serier herunder.
Tjek henvender sig til unge, som bruger YouTube og andre sociale platforme til at hente inspiration og viden om sundhed i alle emnets aspekter.
Alt indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.
Besøg kanalen her.
Skønhedslaboratoriet
Skønhedslaboratoriet er en YouTube-serie, som blev udviklet i det tidligere projekt, YouKnow.
Skønhedslaboratoriet er et alternativ til de eksisterende inspirationskilder, hvor der er stort fokus på bestemte produkter, og hvor indholdet (YouTube-videoer, Instagrambilleder, blogs osv.) ofte er sponsoreret af en kommerciel virksomhed. Vi vil gerne give målgruppen muligheden for at få evidensbaseret viden om, hvad der faktisk virker, og hvilke ingredienser de skal lede efter - fremfor at omtale de højestbydende kosmetikproducenter.
Skønhedslaboratoriet blev lanceret i marts 2017. Indholdet bliver præsenteret af værtinden, Cecilia Demant, som allerede er en meget populær YouTuber og samtidig har en god portion viden og troværdighed i kraft af sin uddannelsesbaggrund som kemiingengiør fra DTU.
Cecilia Demant har med sine mere end 40.000 følgere på sin egen YouTube-kanal bevist, at hun har en god forståelse for, hvad de unge interesserer sig for, og hvordan man taler til dem, så de har lyst til at blive hængende og komme igen.
Mytedysten
Mytedysten er et quiz-koncept, hvor tre deltagere skal konkurrere om deres viden om de mange myter, der florerer på nettet.
Deltagerne bliver sammen præsenteret for tre myter, som de hver især skal gætte, om er sande eller falske. De får et point for hvert rigtigt gæt, og svarene leveres af en af vores tre værter.
Mytedysten blev lanceret i maj 2018, og intentionen med konceptet var at få flere ansigter på kanalen, som målgruppen kan identificere sig med. Samtidig var det intentionen at skabe et koncept, hvor humor havde en større plads end hidtil.
Talk
I Talk lader vi videnskaben møde den personlige beretning. Vi tager emner op, som ofte ikke har et facit, og som mange mennesker har en holdning til eller en personlig oplevelse med.
I Talk er det ligesom Mytedysten intentionen at få flere ansigter på kanalen, som vores målgruppe kan identificere sig med, og her er det også skiftevis vores tre værter, som præsenterer det videnskabelige stof, som vi har fået fortalt af forskere. Vores paneldeltagere reagerer så på, hvad forskningen siger om et givent emne og bidrager herefter med deres perspektiv.
Talk blev lanceret i august 2018 med videoen om mandlig prævention.
Coach
Coach er vores seneste store satsning, som handler om, hvordan man opnår en sund krop. Derfor kigger Coach nærmere på kost og træning med fokus på sidstnævnte.
Værterne i Coach er Morten Nørgaard og Julie Hermann, som begge har deres egne YouTube-kanaler.
Morten Nørgaard er ydermere personlig træner, og på sin egen kanal guider han ligeledes til, hvordan man kan gribe sin træning an.
Julie Hermann har sammen med Sofia Korff kanalen HotBeautyStuff, og med over 80.000 abonnenter har Julie Hermann i den grad fat i, hvordan man kommunikerer til den unge målgruppe, som er hovedfokus for YouKnowHow-projektet. Hun har derudover også sin egen personlige kanal med over 20.000 abonnenter.
YouTube-sommercamp
Som en del af projektet afholdes der en årlig sommercamp for unge mellem 12-17 år, der er interesserede i at lære at producere videoer til YouTube.
YouTube-sommercampen bliver i 2019 afholdt for tredje år i træk. Du kan læse mere om YouTube-Sommercamp 2019 her.
YouTube Academy — Efterskoleworkshop
Vi tilbyder efterskoler et valgfagsforløb, hvor elever får kendskab til de tekniske såvel som de fortællefaglige færdigheder, man skal bruge, når man producerer videoer til YouTube.
Forløbet bliver udbudt til efterskoler i skoleåret 2019-2020.
Viden om viden - Gør unge til kritiske medieforbrugere
Med et erklæret formål om at ruste de unge til selv at kunne kritisk til de informationer, de møder på nettet, produceres der undervisningsmateriale, som skal give konkrete værktøjer til, hvordan man fornuftigt kan forholde sig til information, man møder. Alle landets produktionsskoler bliver tilbudt en workshop, hvor eleverne bliver introduceret til værktøjerne og arbejder med dem i praksis.
Vidensindsamling
Som en del af projektet bruger vi også kræfter på at indsamle den bedste viden om formidling på YouTube.
Denne viden skal bruges til at styrke projektets YouTube-aktiviteter, men skal også bruges til at klæde de aktører på, som er interesserede i at blive bedre til at bruge YouTube som distributionskanal.
Netværksmøder om YouTube
I en række netværksmøder vil projektet samle relevante aktører og fagpersoner, som er interesserede i at blive endnu klogere på YouTube som distributionskanal.
Møderne kan både bruges til erfaringsudveksling, vidensoplæg, inspiration og generelt fagligt fællesskab.
Kontakt
Har du spørgsmål til projektet, kunne du tænke dig at blive samarbejdspartner eller på anden måde være en del af det, er du altid meget velkommen til at kontakte os.
- Kirstine Jacobsen, projekt- og redaktionsleder
kj@videnskab.dk - Malene Sommer Christiansen, kommunikationsansvarlig og journalist/tilrettelægger
msc@videnskab.dk
Eksempler på YouKnowHow - videoer
TALK: Styrer du selv, hvem du forelsker dig i?
Hvad sker der i kroppen, når du bliver forelsket? Og hvorfor forelsker du dig i lige netop dem, du gør? Det ser vi nærmere på i denne udgave af Talk i selskab med seks sprøde gæster.
I videoen møder de seks gæster Ida, Nada, Mikkel, Asta, David og Sille videnskabens forklaring på forelskelse og kærlighed. (Video: Tjek / Videnskab.dk)
Skønhedslaboratoriet: Kan man blive brun på en sund måde?
Når Solen skinner, er der mange, der smider de lange bukser og går i gang med at grille sig til en lækker sommerkulør. De fleste ved dog godt, at Solens stråler er skadelige, men er det så helt umuligt at tanne på en sund måde? Det kigger vi nærmere på i denne episode af Skønhedslaboratoriet.
(Video: YouKnowHow)
Mytedysten: Hvad ved du om søvn?
Mytedysten er et quiz-koncept, hvor vi sammen med tre seje deltagere afliver nogle af de myter, som florerer på internettet. Denne episode handler om søvnmyter.
(Video: YouKnowHow)
#COACH: Kan Julie lære at styrketræne?
Hvis du er ny i styrketræning, så får du masser af gode tips i dette afsnit af Coach, hvor vores ene vært Morten Nørgaard er vores anden vært Julie Hermanns personlige træner.
(Video: YouKnowHow)