Xbox, Batman og bryster
Selvom det har været sommerferie, har Videnskab.dk’s bloggere været flittige. Som du kan læse her, har de været vidt omkring inden for deres fagområder.

The Dark Knight Rises er den sidste film i Christopher Nolans Batman-trilogi. Batman er en typisk fantasyhelt. (Foto: Warner Brothers)

The Dark Knight Rises er den sidste film i Christopher Nolans Batman-trilogi. Batman er en typisk fantasyhelt. (Foto: Warner Brothers)

Mens du har siddet og svedt i havestolen eller svovlet under paraplyen, har Videnskab.dk’s bloggere fået tasterne til at gløde hen over sommeren. Det er der kommet et hav af gode blogs ud af, som vi her har samlet i kort form.

Feriesæson er lig med filmsæson

De store, episke film kommer som regel op til en ferie. Denne sommerferie har ikke været nogen undtagelse. Vi har blandt andet fået det tredje og sidste kapitel i Christopher Nolans version af Batman-fortællingen i form af filmen The Dark Knight Rises.

Helle Kannik Haastrup, lektor og ph.d. i medievidenskab på Roskilde Universitet, skriver i sit neste blogindlæg om fantasyfilmens fem centrale typer fra Batman til Benjamin Button.

»De fleste fantasyfilm er variationer over den litterære formel, som genreteoretikeren John G. Cawelti kalder for ’adventureformlen’. Adventureformlen er historien om en helt, der gennemfører en vigtig moralsk mission og etablerer et kærlighedsforhold til en kvinde,« skriver hun blandt andet.

Batman er ikke den eneste superhelt fra fantasygenren, der har huseret i biografernes mørke i sommerens løb. Også Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Black Widow og Hawkeye har været over skærmen i filmen The Avengers.

Det har Thomas Ærvold Bjerre, lektor i Amerikanske Studier ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier på SDU skrevet et blogindlæg om. Det handler om, hvordan bølgen af superheltefilm de seneste ti år skal ses i skyggen af terrorangrebet 11. september.

Hvis du ikke er til fantasy, har vores nye blogger Ib Bondebjerg, professor i film- og medievidenskab på KU skrevet et blogindlæg om, hvad de seneste års globalisering har gjort ved dokumentarfilmsgenren.

Sommerregn og Xbox-leg

Hvis du slet ikke er til film, men hellere vil ud og røre dig – så har sommeren været rimelig sur. Men heldigvis er der råd for det, hvis regnvejr har holdt dig inden døre.

De to spilbloggere Jonas Trier-Knudsen og Andreas Lieberoth analyserer fitness- og computerspils potentiale som seriøs konkurrent til de traditionelle træningsformer.

Jonas Trier-Knudsen skriver i sit blogindlæg ’Leg og spil skal gøre os slanke’, at leg og spil er blevet en del af hverdagen, og at apps og onlinespil kan være en god motivator, når man skal dyrke motion.

I blogindlægget ’Kan Xbox lokke dig til at motionere?’ kigger Andreas Lieberoth på spilkonsollernes træningsspil, men konkluderer, at de nok får svært ved at hive de mest genstridige kartofler op af sofaen.

»I stedet lader det til, at de store titler er tænkt som en slags digital pendant til Hollywoods personlig trænere, og det forudsætter desværre, at motivationen allerede er til stede,« skriver han blandt andet.

Sportsstævner avler ikke prostitution

Det her kalder Kenneth Barfod for en pseudo-røv. Læs hvorfor i hans interessante blog-indlæg (Foto: Colourbox)

De, der hellere vil se sport end dyrke det, har haft en god sommer. De har fået både fodbold-EM, Tour de France og nu også OL i London for tv-udgifterne. Men med store sportsstævner i en storby følger også et behov for at præsentere byen og landet, hvor stævnet afholdes, på bedst mulig måde.

I blogindlægget ’Londons olympiske sexpanik’ skriver Christian Groes-Green, ph.d., adjunkt, antropolog og kønsforsker på Roskilde Universitet, om, hvordan sexarbejdere op til OL var jaget vildt og ofre for en regulær klapjagt. Det skaber en ubegrundet, hysterisk frygt for øget sexturisme under olympiader og slutrunder.

Kavalergang, Arktis og skolestart

Man kan kun gisne om hvorfor sportsstævner fejlagtigt formodes at tiltrække prostitution som fluer på en lort. Et andet blogindlæg kan måske rumme noget af forklaringen: De såkaldte memer dækker over de begreber og evner, som vi igennem evolutionen har nedarvet som nødvendige eller kulturelle fordele. Det gælder også seksuelt, og hvad vi som mennesker, finder tiltrækkende. Det er for eksempel memer, der har påvirket, at kvinder har store bryster, kavalergang og går med g-streng.

»Den herskende forklaring er faktisk, at brysterne udviklede sig til at ligne en slags pseudo-røv, da mennesket gik fra at parre sig bagfra til at dyrke sex forfra,« skriver Kenneth Klingenberg Barfod, der har en cand. scient.- og en ph.d.-grad i mikrobiologi fra Københavns Universitet.

»For kvinder er kavalergangen et udstillingsvindue, hvor de kan fremvise deres pseudo-røv. Og ligeledes er G-strengs-trussen en blonde-BH-ækvivalent, som skal drage synet ned i ”kavalergangen”,« skriver han.

Han har skrevet blogindlæggene ’Store bryster, kavalergang og G-strengstrussen, den memetiske forklaring’ og ’Måske fik vi lidt for pengene til Center for falsk alarm’.

Men der er mange flere blogs, der er værd at tjekke ud.

For eksempel er geolog Christian Knudsen fra GEUS taget på ekspedition til Grønland og Canada for at undersøge landskabsdannelsen. Du kan lige nu følge hans tur på bloggen og læse hans tidligere blogindlæg.

Hvis du så småt forbereder dig på skolestart igen, kan du med fordel læse ph.d. og cand.mag. i dansk og filosofi Louise Klinge Nielsens blog. Hun har i sommerens løb lavet to blogindlæg om, hvordan vi skaber et bedre skolesystem og hvor ansvarsfulde børn og unge egentlig er.

Læs også:
Valget nærmer sig sin afslutning i et land i kaos

KULSTOF-DEMOKRATI

Politiske holdninger og valg af ægtefælle

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.