Twilight er kun for piger
Videnskab.dk’s kyndige bloggere har trodset kulden og kæmpet sig vej til tasterne for at levere spændende blogs til dig, kære læser. Her er en hurtig oversigt over de tre seneste indlæg.

Twilight-fænomenet deler kønnene. Rikke Schubart, lektor i medievidenskab forsøger at forklare hvorfor.(Foto: IMDB)

Videnskab.dk har en række bloggere, som skriver om alt fra nye teknologiske landvindinger til finurlige filosofiske diskussioner. Denne gang er der vampyrbøger for piger, amerikansk politik og længslen efter intelligent liv på programmet.

Twilight er for tøser

Twilight ikke kun for teenagere, for Videnskab.dk’s blogger Rikke Schubart, lektor i medievidenskab ved SDU, er også glad for bøgerne og filmene. Men i blogindlægget 'Tøser & Twilight - for romantisk til at være gys?' undrer hun sig over, hvorfor der er så mange mænd, der kritiserer serien?

I antologien, Interdiscipliary Approaches to Twilight: Studies in Fiction, Media, and a Contemporary Cultural Experience fra 2011 finder hun en række bud på, hvorfor Twilight-fænomenet deler kønnene.

Rikke Schubart giver i forlængelse af det også sin egen forklaring:

»Gysergenren byder på mange slags følelser, og jeg gætter på, at mænd stejler over romantikken, teenage-seksualiteten, og tøse-intimiteterne i Meyers univers. Torture-porn og teen-slash or okay, men at Edwards hud glimter som diamanter, og varulvene er nuttede, er simpelthen for meget.«

Og er nuttede varulve også for meget for dig, kan du i stedet kaste dig over amerikansk politik på græsrodsniveau.

Amerikansk forår er på vej

Den amerikanske protestbevægelse, Occupy Wall Street har ikke fået meget spalteplads på det seneste, men nu indvarsler bevægelsen ’et amerikansk forår’.

Steffen Dalsgaard, ph.d. adjunkt ved Aarhus Universitet, kigger nærmere på den skizofrene bevægelsei indlægget 'Det amerikanske forår?'. Han finder en meget broget skare af utilfredse amerikanere med vidt forskellige politiske ståsteder.

Et klimaks er på vej. Men kan de blive ved med at stå sammen, når de er så uenige på en række politiske områder?

»Udfaldet kan blive øget national gennemslagskraft, hvis de overlever foråret og sommeren, men det kan også ende i et totalt kollaps eller sågar en stille død,« skriver Steffen Dalsgaard.

Occupy-bevægelsens fremtid er ikke det eneste store emne, der bliver behandlet af videnskab.dk’s bloggere. Jagten på intelligent liv interesserer i hvert fald én blogger meget.

Menneskeheden er ensom

»Er vi alene?«

Contact, E.T. Der er mange Hollywood-film, der handler om intelligent liv i universet. Og det er ikke tilfældigt, at kulturen behandler det store er-vi-alene-spørgsmål, mener Thore Bjørnvig, der er mag.art. i religionsvidenskab.

»Der synes at være en længsel efter noget, vi som intelligent art kan sammenligne os med – og måske ligefrem se op til.«

I blogindlægget ’Blæksprutten og den kosmiske ensomhed’ forklarer Thore Bjørnvig, at søgen efter intelligent liv, som vi kan sammenligne os med, ikke altid har været rettet mod stjernerne.

I 1960’erne mente nogle entusiaster, at delfiner var ligeså intelligente, som mennesker, hvis ikke ligefrem mere.

Blæksprutten med sine fire hjerner er det seneste skud på stammen af jordiske rumvæsener i litteraturen.
 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud