Top 6: Gode tip og historier om julemad
Videnskab.dk ringer julen ind med de bedste historier om julelækkerier som flæskesteg, mandler, sovs og kanel.

Engang spiste de fleste af os flæskesteg juleaften. Men er det stadig sådan? Læs historien på Videnskab.dk. (Foto: Colorbox)

Engang spiste de fleste af os flæskesteg juleaften. Men er det stadig sådan? Læs historien på Videnskab.dk. (Foto: Colorbox)

Lige om lidt sætter vi danskere os til bordet og fylder maven med steg, sovs og kartofler og til sidst en omgang dessert fyldt med mandler. Det er jo juletid.

Mens du venter på julemaden, kan du fylde lidt viden på hjernen.

Videnskab.dk har nemlig samlet vores seks bedste historier om julemad. Seks historier, som giver dig svaret på en række udbredte myter om julemenuen og som i øvrigt kan hjælpe dig på vej til at gøre middagen lidt bedre.

  1. Skal I have and eller flæskesteg? Læs her hvilken tradition, der er mest folkelig.
     
  2. Sværen på flæskestegen og skindet på anden skal være sprødt. Men hvordan opstår sprødheden, og hvordan sikrer du dig, at din julesteg bliver tilpas knasende? Spørg Videnskaben giver dig svaret.
     
  3. Sæt tid af til sovsen. Resultatet er nemlig ikke kun afhængigt af, hvor meget du har kogt fonden ind. Men også hvor lang tid, fonden har kogt, fortæller ph.d. i molekylær gastronomi Pia Snitkjær.
     
  4. Lillejuleaften er der mange af os, som spiser risengrød med smør og kanelsukker. Men er kanel egentlig farligt?
     
  5. Ønsket om at få mandelgaven er ikke det eneste, som motiverer dig til spise for meget af ris a la manden. Sukkeret i desserten giver nemlig din krop opfattelsen af, at den har brug for mere.
     
  6. Mandler indeholder stoffet fytin, som kan være farligt. Men er det så usundt af spise mange mandler? Spørg Videnskaben giver dig svaret.

Hvis du får tygget dig igennem en eller flere af de seks historier, så har du helt sikkert et par facts, du kan underholde med ved julemiddagen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk