Top 6: Gode tip og historier om julemad
Videnskab.dk ringer julen ind med de bedste historier om julelækkerier som flæskesteg, mandler, sovs og kanel.

Engang spiste de fleste af os flæskesteg juleaften. Men er det stadig sådan? Læs historien på Videnskab.dk. (Foto: Colorbox)

Engang spiste de fleste af os flæskesteg juleaften. Men er det stadig sådan? Læs historien på Videnskab.dk. (Foto: Colorbox)

Lige om lidt sætter vi danskere os til bordet og fylder maven med steg, sovs og kartofler og til sidst en omgang dessert fyldt med mandler. Det er jo juletid.

Mens du venter på julemaden, kan du fylde lidt viden på hjernen.

Videnskab.dk har nemlig samlet vores seks bedste historier om julemad. Seks historier, som giver dig svaret på en række udbredte myter om julemenuen og som i øvrigt kan hjælpe dig på vej til at gøre middagen lidt bedre.

  1. Skal I have and eller flæskesteg? Læs her hvilken tradition, der er mest folkelig.
     
  2. Sværen på flæskestegen og skindet på anden skal være sprødt. Men hvordan opstår sprødheden, og hvordan sikrer du dig, at din julesteg bliver tilpas knasende? Spørg Videnskaben giver dig svaret.
     
  3. Sæt tid af til sovsen. Resultatet er nemlig ikke kun afhængigt af, hvor meget du har kogt fonden ind. Men også hvor lang tid, fonden har kogt, fortæller ph.d. i molekylær gastronomi Pia Snitkjær.
     
  4. Lillejuleaften er der mange af os, som spiser risengrød med smør og kanelsukker. Men er kanel egentlig farligt?
     
  5. Ønsket om at få mandelgaven er ikke det eneste, som motiverer dig til spise for meget af ris a la manden. Sukkeret i desserten giver nemlig din krop opfattelsen af, at den har brug for mere.
     
  6. Mandler indeholder stoffet fytin, som kan være farligt. Men er det så usundt af spise mange mandler? Spørg Videnskaben giver dig svaret.

Hvis du får tygget dig igennem en eller flere af de seks historier, så har du helt sikkert et par facts, du kan underholde med ved julemiddagen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.