Share your Research: håndbog i faglig formidling nu på engelsk
Videnskab.dk's populære håndbog i faglig formidling er nu udkommet på engelsk med støtte fra Lundbeckfonden.

I forbindelse med sommerens store videnskabskonference i København, EuroScience Open Forum (ESOF), har Videnskab.dk udgivet en engelsk version af håndbogen i videnskabelig formidling for forskere, 'Slip din viden løs', som blev rost af anmelderne fra Aktuel Naturvidenskab, Dansk Kommunikationsforening, og Dansk Journalistforenings medlemsblad Journalisten.

Den engelsk version hedder 'Share your Research - a hands-on guide to succesful science communication'. Som titlen antyder, har håndbogen til formål at gøre det lettere for forskere og videnskabsfolk at nå ud til deres publikum: almindelige mennesker.

Den er skrevet som en praktisk guide, der kan være nyttig, når man skal holde oplæg eller skrive en populærvidenskabelig artikel.

Videnskab.dk tilbyder også engelsksprogede kurser, hvor du vil komme til at arbejde med bogens redskaber gennem praktiske øvelser og få feedback på dit arbejde fra bogens forfattere.

”Slip din viden løs” er skrevet af professionelle

Forfatterne er journalister og redaktører med en akademisk uddannelse og mange års erfaring med videnskabelig formidling bag sig. De har alle erfaring med at formidle videnskabeligt materiale i praksis – særligt som journaliser, der ved, hvad en god historie kræver. Og de stræber efter at udgive gode historier. 

»Det er en stor fornøjelse dagligt at kunne skrive om al den fremragende forskning, der bliver foretaget ved de danske universiteter. Men vi ser det som vores mission at få forskerne til også selv at skrive,« siger Peter Hyldgård, projektchef hos Videnskab.dk og redaktør på bogen.

Fakta

”Share your research” er publiceret af Videnskab.dk, ScienceNordic.com og Forlaget Ajour.
Ajour har tradition for at udgive praktiske håndbøger om journalistik og kommunikation.

Bogen kan bestilles direkte fra udgiveren Forlaget Ajour her.

»Vi beskriver nogle af de simple værktøjer og formidlingstricks, som vi bruger i vores daglige arbejde. Ideen er, at vi via denne bog kan få flere forskere og videnskabsfolk til at dele deres viden med en bredere målgruppe,« siger han.

Hvorfor forskningsformidling?

Men hvorfor skulle videnskabsfolk bruge deres energi på at lære, hvordan de formidler deres forskning?

Det er der mange gode grunde til. En af dem er, at folk ønsker at vide mere om forskning og videnskab. Det kommer til udtryk ved de mange læsere hos Videnskab.dk og ScienceNordic.com; mere end 600.000 brugere besøger siderne hver måned, fordi de vil følge med i den seneste forskning og videnskab.

En anden grund er, at du, som forsker, skylder dig selv at gøre folk opmærksomme på din forskning. Som forsker opnår du også faglige fordele ved at formidle din viden:

»Der er en asymmetrisk forestilling om, at offentligheden bliver klogere, når forskere informere om deres forskning, men at forskerne ikke bliver klogere af det. Men det er ikke sandt. Du opnår noget rent,« siger Vincent Hendricks, professor i filosofi ved Københavns Universitet. 

Han fortsætter:

Fakta

Forfattere:

Peter Hyldgård Biolog og videnskabsjournalist. Projektchef på Videnskab.dk

Niels Ebdrup Journalist og BA i æstetik og kultur og idehistorie. Journalist på Videnskab.dk

Mette Minor Andersen Orator. Kommunikationsofficer hos DTU Fødevarer – Det Nationale Fødevareinstitut, Danmarks Tekniske Universitet, og inSPIReFood

Irene Berg Petersen MA i historie, journalistik. Journalist på Videnskab.dk

»Til dels bliver du bedre til at komme ind til kernen og skære det overfladiske fra – også, når du skriver forskningsartikler. Men offentligheden vender nogle gange tilbage til dig med relevante problemer, der relaterer sig til din forskning, som du ikke selv havde tænkt på.«

Bogen er en værktøjskasse til faglig formidling

Bogen tilbyder værktøjer, som vil hjælpe dig til at sprede din viden ud til et bredere publikum og vil hjælpe dig til at:

 • Målrette din formidling
   
 • Finde den gode historie – og fortælle den
   
 • Skrive populærvidenskabelige historier og andre uspecialiserede tekster
   
 • Opnå synlighed på de sociale medier
   
 • Håndtere pressen
   
 • Planlægge din formidling

”Share your research” er en slags kogebog – med korte tekster, der hjælper dig gennem processen at skabe og relatere dit budskab i den rigtige retning.

Gode råd fra nogle af verdens bedste formidlere

Bogen indeholder også interviews med en række ledende internationale forskere, som er faglige formidlere. De giver deres råd til andre eksperter, der ønsker at udbrede deres viden til omverden.

Den indeholder interviews med Eske Willerslev, Cédric Villani, Carl Johan Sundberg, Londa Scheibinger og Vincent Hendricks. Alle forskere, der deltog i ESOF konferencen 2014.

Alt i alt giver bogen en overskuelig introduktion til adskillige aspekter, som du som faglig formidler bør tage med i dine overvejelser.

"Share your Research" er udgivet med støtte fra Lundbeckfonden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk