Påske - hvad skal vi med den?
Hvad er påsken egentlig for en størrelse? Og hvad sker der for, at harer lægger æg? Vi har her samlet viden om nogle af de mere finurlige dele af påsken. Og så har du også noget at snakke om til påskefrokosten.
Påske

Vi er kommet i påskestemning og har samlet et udvalg af artikler om helligdagene. For flere påskeartikler, se vores tema om påske (Foto: Shutterstock.)

Vi er kommet i påskestemning og har samlet et udvalg af artikler om helligdagene. For flere påskeartikler, se vores tema om påske (Foto: Shutterstock.)

Det er påske! Det betyder ferie, påskefrokoster og æggejagt.

Men hvorfor gør det egentlig det..?

Altså, ferie er jo nemt at forstå: Her skal vi bare sove længe og lave alt det sjove, vi normalt ikke har tid til.

For eksempel kan du bruge tiden på at klippe gækkebreve - og hvsi du har glemt, hvad den tradition egentlig går ud på, så få historien her: Historien om gækkebrevet: Startede som små valentinskort.

Påske falder forkert i år

Men hvorfor ligger påsken lige nu? 

Det kan du blive klogere på i artiklen: Hvorfor falder påsken som den gør? Eller rettere: I år skal du i stedet læse denne version Derfor falder påsken forkert i år. Der er nemlig nogen, der har begået en regnefejl engang...

Puha. Det kan tydeligvis være svært at regne ud, hvornår påskedagene ligger.

Men ifølge forskere findes der faktisk også en meget bedre måde at gøre det på - det kan du læse om i artiklen Astronomisk metode fra stenalderen kan beregne påsken bedre.

Hvorfor har vi påske?

Påsken er ikke noget nyt fænomen.

Faktisk stammer den helt tilbage, fra dengang jøderne udvandrede fra Egypten.

Den kristne påske stammer nemlig fra jødedommen.

»For jøderne er påskemåltidet et måltid, som de har gentaget hvert år, siden de udvandrede fra Egypten. Det er et minde om, at de engang var slaver i Egypten, og nu er frie mennesker,« siger Hans Jørgen Lundager, som er professor i religionsvidenskab og teologi ved Aarhus Universitet, og fortsætter:

»I kristendommen får påsken en anden begrundelse samt nogle andre former. Men den bliver fejret på samme tid af året og er et ritual til erindring af tidligere handlinger, der er centreret over et fællesmåltid.«

Du kan læse hele historien her: Påsken er langt ældre end jesus.

Nu kan det godt være, at du sidder og tænker, at evangelierne og hele historien om Jesus er lidt kedelig, men det behøver den faktisk ikke at være.

For du må gerne selv digte videre på historien og give den flere detaljer.

Det er der for eksempel gjort i Judasevangeliet og Petersevangelier, som begge er en form for gammel ’fan-fiction’. Det kan du læse meget mere om her: Forsker: Fan-fiction om Jesus skaber ny opstandelse.

Kyllinger og harer

I påsken kommer påskeharen og lægger chokoladeæg, som du skal ud at lede efter. Få hele historien bag i artiklen Påskeæggets historie: Fra kogte æg til chokoladelækkerier.

Og selv hvis påskeharen har sprunget dit hus over, eller du er blevet for gammel til den slags lege, så kan æg stadig være sjove.

For eksempel, hvis du undrer dig over, hvilken ægge-ende der egentlig kommer først ud af hønen?

Eller måske sidder du stadig og undrer dig over hønen eller ægget: Hvad kom først?

Nu er det selvfølgelig lidt underligt, at det er en hare, der lægger æg i påsken.

Men er det ligeså underligt, som at haren kan være gravid med to forskellige kuld harekillinger på én gang? Vurdér selv i artiklen Harer kan blive dobbelt-drægtige.

Og hvad med de påskekyllinger, som voksede op og blev til burhøns?

De behøver måske ikke have det så skidt igen, i hvert fald ikke ifølge forskeren i denne artikel: Burhøns kan få et normalt liv med Virtual Reality.

Skulle vi ikke snart have noget mad?

Også er der det vigtigste af det hele: Påskefrokosten.

Om det er dig eller en anden, der skal stå for påskefrokosten i år, så er der her et par fif til maden: Sådan steger du påskelammet perfekt og Sådan koger du dit æg perfekt.

Og måske synes du også, at det er lidt irriterende at pille æg. I så fald kan du trøste dig med denne artikel: Hvorfor er nogle æg så svære at pille?

Bon appetit!

Hvis du synes, at du har fået styr på påsken nu, så kan du jo lige teste din viden i en vaskeægte påske-quiz: Hvor meget ved du om påsken?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk