En måned med fokus på forskning i fremtidens Grønland
Videnskab.dk har flyttet redaktionen til Grønland. Læs her hvorfor.

Videnskab.dk har slået lejr på universitetet i Nuuk. Her arbejder journalist og klimaforsker Catherine Jex sammen med grafiker Mette Friis-Mikkelsen om et interaktivt kort over forskning i den smeltende Indlandsis. (Foto: Kirstine Jacobsen)

Videnskab.dk har slået lejr på universitetet i Nuuk. Her arbejder journalist og klimaforsker Catherine Jex sammen med grafiker Mette Friis-Mikkelsen om et interaktivt kort over forskning i den smeltende Indlandsis. (Foto: Kirstine Jacobsen)

Grønland er hot. Og det skyldes ikke kun, at april måned har været spækket med grønlandske varmerekorder.

Det enorme land, dækket af Indlandsis, er blevet en central brik i forskernes forsøg på at forstå klimaforandringerne. Forskere fra hele verden valfarter til landet for at lave spektakulære undersøgelser i de flotte omgivelser. Desværre sker det af og til uden at Grønland selv får det store udbytte af de udenlandske forskeres ’hit and run’-forskning.

Det kan være en udfordring, når landet arbejder på at opbygge sine egne forskningsmiljøer.

Siden 1989 har Grønlands haft sit eget universitet, Ilisimatusarfik, og sammen med andre forskningsinstitutioner i Nuuk har man muligheden for at opbygge nye, stærke grønlandske forskningsområder. Også på andre områder end is, store pattedyr og klima, som typisk fylder meget, når snakken falder på forskning i Grønland.

Behov for særlig indsats

Den stærke forskning kommer bare ikke af sig selv.

Både EU og Danmark peger på, at forskningen i Grønland bør intensiveres. Senest med Peter Taksøe-Jensens rapport om dansk udenrigspolitik, som anbefaler, at Danmark og Grønland arbejder sammen om etableringen af et såkaldt forskningshub - et forskningscentrum i Grønland.

Men hvordan bliver de fine ord til virkelighed?

Fakta

Mød redaktionen på Ilisimatusarfik

Mandag 9. maj til og med torsdag 12. maj sidder Videnskab.dk på universitetet i Nuuk.

Her kan du møde os i aulaen eller i lokale 10 på 2. sal.

Det har vi på Videnskab.dk sat os for at finde ud af. Hele maj måned har vi fokus på forskning i fremtidens Grønland.

Som tværvidenskabeligt forskningsmedie vil Videnskab.dk rapportere om meget andet end det traditionelle billede af forskning i Grønland. Vi zoomer ind på humaniora og samfundsvidenskab, samtidig med at rammebetingelserne for et stærkt forskningsmiljø i fremtidens også behandles.

Som et led i indsatsten er redaktionen flyttet til Grønland i en uge, hvor vi sammen med universitetet i Nuuk og flere grønlandske medier arbejder på at styrke viden om grønlandsk forskning og forskningsformidling.

Vi vil blandt andet:

Redaktionen er i Grønland fra 9.-12. maj, men indsatsen vil vare hele maj måned – og planen er, at den skal munde ud i mere og bedre formidling af grønlandsk forskning – både i grønlandske medier og på Videnskab.dk.

Alle vores artikler bliver samlet på temasitet

Vi håber, I vil læse med!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk