Grønland er hot. Og det skyldes ikke kun, at april måned har været spækket med grønlandske varmerekorder.
Det enorme land, dækket af Indlandsis, er blevet en central brik i forskernes forsøg på at forstå klimaforandringerne. Forskere fra hele verden valfarter til landet for at lave spektakulære undersøgelser i de flotte omgivelser. Desværre sker det af og til uden at Grønland selv får det store udbytte af de udenlandske forskeres ’hit and run’-forskning.
Det kan være en udfordring, når landet arbejder på at opbygge sine egne forskningsmiljøer.
Siden 1989 har Grønlands haft sit eget universitet, Ilisimatusarfik, og sammen med andre forskningsinstitutioner i Nuuk har man muligheden for at opbygge nye, stærke grønlandske forskningsområder. Også på andre områder end is, store pattedyr og klima, som typisk fylder meget, når snakken falder på forskning i Grønland.
Behov for særlig indsats
Den stærke forskning kommer bare ikke af sig selv.
Både EU og Danmark peger på, at forskningen i Grønland bør intensiveres. Senest med Peter Taksøe-Jensens rapport om dansk udenrigspolitik, som anbefaler, at Danmark og Grønland arbejder sammen om etableringen af et såkaldt forskningshub - et forskningscentrum i Grønland.
Men hvordan bliver de fine ord til virkelighed?
Mød redaktionen på Ilisimatusarfik
Mandag 9. maj til og med torsdag 12. maj sidder Videnskab.dk på universitetet i Nuuk.
Her kan du møde os i aulaen eller i lokale 10 på 2. sal.
Det har vi på Videnskab.dk sat os for at finde ud af. Hele maj måned har vi fokus på forskning i fremtidens Grønland.
Som tværvidenskabeligt forskningsmedie vil Videnskab.dk rapportere om meget andet end det traditionelle billede af forskning i Grønland. Vi zoomer ind på humaniora og samfundsvidenskab, samtidig med at rammebetingelserne for et stærkt forskningsmiljø i fremtidens også behandles.
Som et led i indsatsten er redaktionen flyttet til Grønland i en uge, hvor vi sammen med universitetet i Nuuk og flere grønlandske medier arbejder på at styrke viden om grønlandsk forskning og forskningsformidling.
Vi vil blandt andet:
- holde kurser for grønlandske forskere,
- erfaringsudveksle med grønlandske aviser og radio, og
- skrive om den grønlandske forskning, der ofte overses i medierne.
Redaktionen er i Grønland fra 9.-12. maj, men indsatsen vil vare hele maj måned – og planen er, at den skal munde ud i mere og bedre formidling af grønlandsk forskning – både i grønlandske medier og på Videnskab.dk.
Alle vores artikler bliver samlet på temasitet
Vi håber, I vil læse med!