Det sker under den videnskabelige og videnskabspolitiske konference, ESOF. På samme tidspunkt (21.-26. juni) afholdes Science in the City-festivalen i Carlsberg Byen. Science in the City er en oplevelsesfestival med gratis adgang for alle.
Indholdet på Science in the City-festivalen er tæt koblet til konferencen:
»Visionen bag ESOF er at sprede kendskab til videnskab I det offentlige og for at styrke ‘broerne’ mellem videnskaben og samfundet, der er synonymt med Euroscience. Konferenceprogrammet er tværfagligt og programmet er akkompagneret af et ambitiøst outreach-program,« skriver formand for ESOF2014, professor Klaus Bock på konferencens hjemmeside.
ESOF2014 har derfor otte videnskabelige temaer, som alle har fokus på fremtidens samfund.
Som optakt til både konferencen og festival har Videnskab.dk samlet en række artikler om de forskellige temaer, som du kan se ved at følge linkene herunder.
Fremtidens sundhed
De senestes år har videnskabelig og teknologisk udvikling bidraget til den store udvikling af individuel sundhed og for samfundet. Hvad er vejen til forbedret sundhed i verden? Hvordan vil videnskaben, teknologien og innovation bidrage til denne udvikling? Hvad er de største udfordringer og muligheder?
Neuroscience
Hjerneforskning og kognitiv neuroscience har åbnet op for forståelse af det menneskelige sind. Hvad skal vi bruge denne viden til? Hvad er konsekvenserne for tænkning og handling i akademisk-, politisk- og kommercielt liv? Og skulle ny viden om hjernen ændre vores opfattelse af mennesket?
Globale ressourcer
Naturressourcer er essentielle for at opretholde basal menneskelig velfærd, eksempelvis drikkevand og mad. Endvidere er naturressourcer nødvendige i industrien, for at fremstille produkter, eksempelvis metal, særlige jordarter, vand og biomateriale. Behovet for ressourcer stresser økosystemer og økonomisk udvikling. Hvordan kan videnskabelig og teknisk udvikling sikre en effektiv og rettidig respons for det globale behold for ressourcer?
Læring
Godt uddannede og vidende borgere er essentielle for inkluderede og dynamiske samfund. Men hvilke egenskaber og hvilken viden er nødvendig i fremtiden? Og hvordan skal vi lære dem? Er dagene for de nationale uddannelsessystemer ovre og kan videnskaben og teknologien forbedre den måde vi lærer på?
Grøn økonomi
Flere forskere, politikere, firmaer og interesse organisationer ønsker en grøn økonomi, der forbinder fortsat økonomisk vækst med et bæredygtig, globalt økosystem. Kan videnskaben og teknologien levere denne overgang?
New Tech Future
Den fundamentale forståelse af materialer har ændret rammen på ingeniørvidenskaben og produktionen. Endvidere har fremskridtet inden for information- og kommunikationsteknologier ændret vores perception af hvad der konstituerer virkeligheden. Hvor vil det næste videnskabelige gennembrud tage os hen?
Fremtidens byer
Prognoserne siger, at fremtiden vil være urbaniseret. Så den store udfordring er nødt til at foregå i urbane omgivelser. Endvidere er byerne nødt til at opretholde og forbedre de urbane områder som levedygtige-, vitale- og tilgængelige områder – hvordan kan videnskaben, teknologien og innovation bidrage til løsningsdesignet?
Demokrati og videnskab
Videnskaben og forskere kan fremme, afbryde eller berige den demokratiske beslutningsproces. Hvornår skal videnskaben være den privilegerede vidensudbyder og hvornår er forskerne borgere? Hvad skal arbejdsfordelingen være mellem fakta og normer; mellem videnskab og demokrati?