10 ting, vi ikke vidste i sidste uge
Her får du redaktionens bud på 10 emner, vi blev klogere på i løbet af sidste uge. Vidste du for eksempel, at din frygt for edderkopper kan få dem til at se større ud?

Folk, der er særligt ramt af araknofobi, har en tendens til at se edderkopper som større, end de er. (Foto: Shutterstock)

Folk, der er særligt ramt af araknofobi, har en tendens til at se edderkopper som større, end de er. (Foto: Shutterstock)

1. Edderkopperne bliver større, når du er rigtigt bange for dem

Folk særligt plagede af araknofobi har det med at gøre de små spindlere større end de er, viser ny israelsk forskning. Om det er frygten, der avler størrelsesforstyrrelsen eller omvendt, er uvist. Det lader til, at det særligt er edderkopper, der kan vokse sig større psykologisk hos de mest skræmte – hvepse viste sig nemlig i en efterfølgende undersøgelse af samme team ikke at kunne puste sig kunstigt op og yderligere forhøje alarmberedskabet hos dem med fobi for de små stikkende væsener.

Læs mere: Edderkopper ser større ud, hvis du er bange for dem  

2. Dit politiske ståsted kan måles på din hud

Sport og politik skal adskilles, hører man ofte. Men det er nu fastlagt, at der er nøjagtigt de samme psykologiske mekanismer i spil, når folk er særligt loyale over for et bestemt politisk parti, som når de holder med et specifikt fodboldhold. En metode, der også ses i en løgnedetektorer, har ført danske forskere på sporet af, at visse særligt partipolitiske mennesker har en tendens til mere forudindtagede holdninger, når politiske forslag kommer fra deres parti. Ligesom straffesparket altid er korrekt dømt, når det tilfalder ens favorithold. 

Læs mere: Din loyalitet til et politisk parti kan måles på huden

3. Karaktererne og studievalget afhænger af personligheden

Visse karaktertræk egner sig bedre på statskundskab end de gør på jurastudiet. Forskere fra Aarhus Universitet har ved en personlighedstest kortlagt, hvordan studerende på forskellige studieretninger scorer i forhold til hinanden. Hvis du er åben og udadvendt er det godt at studere medicin, mens du skal foretrække naturvidenskabelige studier, hvis du hellere vil sidde og nørkle. Det forstærker samtidig karaktererne.

Læs mere: Dine karakter afhænger af din personlighed

4. Træerne forværrer måske luften i storbyerne

Træer er måske kun til for syns skyld i storbyerne. Nyere forskning lægger op til, at træer paradoksalt nok kan være en trussel mod luftkvaliteten i de større byer, da de er med til at fastholde de luftforurenende stoffer fra især bilos på gadehøjde.

En gåtur i Kongens Have kan måske være mindre forfriskende, end vi troede. Træerne i storbyen er måske med til at holde forureningen ved gadeplan. (Foto: Shutterstock)

Læs mere: Træer forværrer måske luften i storbyerne

5. Køer foretrækker at føde så stille som muligt

Det gør bestemt også ondt på dyr at føde. Selvom bækkenet på en ko ikke bliver sat under helt det samme gevaldige pres som hos en nært forestående menneskemor, er der sandsynligvis mere tale om adfærdsforskelle som forklaring på, hvorfor køer går mere stille med dørene, når fødslen går i gang. En professor ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet påpeger, at en højt jamrende ko fra naturens side ville fremstå som et let bytte.

Læs mere: Gør dyrs fødsler lige så ondt som menneskers 

6. Neandertalere og mennesker havde sex langt tidligere

Helt tilbage til for 100.000 år siden opstod der romancer mellem neandertalere og mennesker. Genetikere har fundet menneske-DNA indlejret i arvematerialet fra en sibirisk neandertaler, der levede for 50.000 år siden. Menneske-DNA'et er blevet fastlagt til at stamme fra en tidlig menneskeudvandring, som mødte neandertaleren for altså 100.000 år siden.

Læs mere: Fund af menneske DNA i neandertaler omskriver historien

7. Dårlig form får din hjerne til at krympe

Et forskerhold fra Boston giver nu folk endnu mere skyldfølelse over manglende motion og den daglige konsumering af tv-streaming. Data indsamlet over tyve år viser, at testpersonerne med dårligst kondi til gengæld også har fået en mindre hjerne i mellemtiden. 

Læs mere: Mange serier på sofaen får din hjerne til at krympe

8. Pisk får dig til at gøre, hvad der bliver sagt

Dårlig form kan ikke kun gå ud over mavens omfang, men kan også få din hjerne til at krympe. (Foto: Shutterstock)

Det er ikke løftet om guleroden, der får én til at præstere sit bedste. Forskere fra University of Pennsylvania har testet, hvad der kan få folk til at komme i form. Målet var de 7.000 skridt, guleroden knap en tier for hver dag, man kom i mål; pisken at man mistede knap en tier pr. dag, hvor man var for doven, men her havde man så modtaget et beløb svarende til ca. 280 kr. fra starten.

Læs mere: Straf er mere motiverende end belønning 

9. Nogle af de gladeste mennesker, dør tidligst

Danmark og Skandinavien modtager mange omtaler for lykke og livskvalitet, men vi halter et godt stykke bagefter bl. a. norditalienere og nordspaniere, når det kommer til levetid. Rygning skulle være synderen, men måske antal soltimer og diæten også spiller ind.

Læs mere: Danmark er blandt de lande i Europa hvor færrest bliver gamle

10. I 2050 skal vi langt tættere på for at se hinanden

Næsten fem milliarder mennesker, ca. halvdelen af Jordens befolkning, vil i år 2050 være nærsynede. Grundet bl.a. vores nye vaner foran skærmen spås der en syvdobling af antallet af nærsynede på verdensplan fra år 2000 til 2050. Professorer opfordrer til, at øjenlægerne får en lidt travlere hverdag fremover, så der kan tages nogle præventive midler i brug.

Læs mere: Halvdelen af verden er nærsynet i år 2050

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.