Mandelbrotmængden var et gennembrud for computeren
Mandelbrotmængden og andre fraktaler banede vejen for en ny måde at beskrive naturen på – og betød samtidig et gennembrud for brugen af computeren, som vi kender den i dag.

I bogen 'The Fractal Geometry of Nature' præsenterede Benoît B. Mandelbrot Mandelbrotmængden, hvor z og c er komplekse tal, og satte fraktaler og kaosteori på den globale dagsorden.

I bogen 'The Fractal Geometry of Nature' præsenterede Benoît B. Mandelbrot Mandelbrotmængden, hvor z og c er komplekse tal, og satte fraktaler og kaosteori på den globale dagsorden.

 

Farvestrålende fraktalbilleder med poetiske navne som Søhestedalen og Elefanternes Dal er computerbilleder, som viser udsnit af den geometriske struktur kaldet Mandelbrotmængden.

Benoît B. Mandelbrot blev født i Polen og uddannede sig i Frankrig. I 1950’erne fik han job som forskningsmedarbejder hos IBM i New York. Her var han tilknyttet i 35 år. Mandelbrot døde i 2010.

I 1982 udgav Mandelbrot bogen ’The Fractal Geometry of Nature’, hvor han gør op med forestillingen om, at man kan beskrive naturen ved hjælp af traditionelle geometriske former.

I bogen præsenterede han Mandelbrotmængden, hvor z og c er komplekse tal, og satte fraktaler og kaosteori på den globale dagsorden.

Sommerfugleeffekten

Matematikeren Bodil Branner fra DTU har siden starten af 80’erne forsket i fraktaler og kaosteori og samarbejdet med nogle af pionererne på området.

»Kaosteorien handler om systemer, der udvikler sig med tiden og har en uforudsigelig opførsel – som en sky på himlen, der hele tiden forandrer sig,« siger hun.

Fakta

’Verden på formler’ er 20 korte artikler om en fysisk, matematisk eller kemisk formel, der har haft afgørende indflydelse på vores opfattelse af verden. Hvem udviklede formlen? Hvad betyder formlen konkret? Under hvilke omstændigheder blev den til? Hvordan blev den modtaget i samtiden? Og hvad har den betydet for udviklingen af den verden, vi kender i dag? Dette er ellevte artikel i rækken, og denne gang gælder det Mandelbrotmængden.

»I et kaotisk system kan en lille forskel i startbetingelsen – svarende til at vi ændrer lidt på parameteren c i formlen – medføre store ændringer senere i forløbet. Meteorologen Lorenz kaldte det sommerfugleeffekten: En sommerfugl, der slår med vingerne i Japan, kan udløse en tornado i Florida.«

En stor del af teorien bag Mandelbrotmængden blev formuleret i starten af 1900-tallet. Men forskningen gik i stå, fordi ingen havde fantasi til at forestille sig de bagvedliggende strukturer.

Først med computergrafikkens udvikling blev det muligt at visualisere systemerne, og hos IBM havde Mandelbrot adgang til den nyeste teknologi.

Detaljer på detaljer

Mandelbrotmængden blev et gennembrud for brugen af computergrafik. Det blev muligt at udføre avancerede computersimuleringer, og ved at oversætte talværdier til farver kunne man studere komplicerede mønstre, der før var usynlige for det menneskelige øje.

»Samme princip udnytter man i dag i mange andre sammenhænge, for eksempel ved at farvelægge hjerneskanninger og vejrkort,« siger Bodil Branner og pointerer, at forskning i fraktaler og kaos blandt andet også har betydet et paradigmeskifte i forståelsen af naturen.

»Med fraktaler fik vi et nyt formsprog til at beskrive naturen med. De klassiske geometriske former som cirkler, kugler og kegler kan ikke bruges til at give en detaljeret beskrivelse af for eksempel et blomkålshoved eller den norske kystlinje, men det kan fraktaler,« siger hun og tilføjer, at mange fraktaler rummer de samme strukturer, uanset hvor og hvor meget de bliver forstørret op.

Benoît Mandelbrot, matematiker, (født i Polen, 1924, fransk­/amerikansk statsborger til sin død i 2010). Han slog fast, at naturen ikke kan beskrives af de klassiske geometriske former. (Foto: Wikimedia)

Men det er anderledes med Mandelbrotmængden.

»Selvom den er skabt ud fra en helt enkelt formel, der gentages, rummer den på én gang kopier af sig selv og uventede og fascinerende lag af detaljer, som er helt forskellige, afhængigt af hvor man zoomer ind. Mandelbrotmængden er et eksempel på, at der bag ved stor kompleksitet i naturen godt kan ligge en simpel naturlov.«

Artiklen er tidligere bragt i Magisterbladet.

I denne video kan du lære mere om Mandelbrotmængden:

Videoen er produceret af Youtube-kanalen 'Fractalmath'.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk