Sponseret af Det Kongelige Bibliotek

Det Kongelige Bibliotek, Nationalbibliotek og Københavns Universitetsbibliotek, er en del af Kulturministeriet. 

Tre gange Marianne på Top 20
I 60’erne og 70’erne var hovedparten af sangene på de danske hitlister fordanskede udgaver af udenlandske sange. Men i enkelte tilfælde er det også gået den anden vej rundt.

Coveret til Sir Henry & His Butlers' single Marianne

Coveret til Sir Henry & His Butlers' single Marianne

Da Jørgen Mylius gik i studiet for at præsentere ugens Top 20 søndag den 27. november 1966, havde han en noget speciel hitliste med i hånden.

Blandt de 20 sange var der nemlig tre numre med identiske titler, og da de lå lige efter hinanden på listen, kunne Mylius derfor tre gange i træk præstere en sang med titlen ’Marianne’.

I to af de tre tilfælde var sammenfaldet ikke så mærkværdigt, da der var tale om to udgaver af samme sang: På henholdsvis 13. og 15. pladsen lå Hootenanny Singers og Bjørn Tidmand med den sang, som Björn Ulvaeus fra førstnævnte gruppe havde været med til at skrive.

Glemmer du

’Marianne’ var efterårets store hit på Svensktoppen og lå stadig på denne liste. I uge 43 nåede den også den danske hitliste, hvor den lå alene i et par uger, indtil Bjørn Tidmand gjorde svenskerne selskab med en dansk udgave, som var blevet indspillet i mellemtiden.

Ud fra titlerne kunne man formode, at den tredje ’Marianne’, som lå mellem de andre på 14. pladsen, var en engelsksproget udgave af samme sang.

Sådan forholdt det sig dog ikke: Sangen var ganske vist på engelsk, og der var også tale om en ’oversættelse’, men i dette tilfælde var kilden meget ældre.  Den tredje Marianne var en engelsksproget udgave af det danske nummer ’Glemmer du’.

’Glemmer du’ havde melodi af Kai Normann-Andersen og Dan Folke og tekst af sidstnævnte i samarbejde med brødrene Arvid og Børge Müller. Sangen var skrevet til filmen ’Odds 777’ fra 1932, hvor Liva Weel sang den til folkeeje.

Gamle slagere i nye klæder

Hootenanny Singers' svenske originaludgave af 'Marianne'.

I efteråret 1966 var den slags gamle melodier, som alle danskere kunne nynne med på, højeste mode.

Keld & The Donkeys havde vist vejen med deres opdaterede pigtrådsudgave af først ’Ved landsbyens gadekær’ og siden ’En tusindfryd i min hånd’, begge fra 1940’erne.

Det er muligt, at nogen har opfattet skiftet fra det engelsksprogede pop- og pigtrådsrepertoire til gamle slagere i nye klæder som noget nær forræderi, men alene af hitlisten den dag i november ses det, at der også var andre, der skyndte sig at gøre det samme.

If you forget

Tidligere på året havde Sir Henry & His Butlers haft et stort hit med ’Beautiful Brown Eyes’. Den var, til forskel fra deres store gennembrudshit, ’Let’s Go’, fra 1964, en langsom sjæler hentet på den amerikanske pop- og countryscene.

Med Marianne fortsatte de i samme spor, men denne gang altså med en ældre sang af dansk oprindelse. Til at hjælpe med de engelske gloser, havde de allieret sig med den engelske sangskriver Peter Pavey, der tidligere havde leveret tekst til The Cliffters’ ’Down In Napoli’,

At det ikke var en dansker, der stod bag teksten, forklarer nok, hvorfor den engelske tekst ikke så har meget at gøre med det danske forlæg: ’Marianne’ er en lille sød sang om ulykkelig kærlighed.

Så langt er der et tematisk sammenfald med ’Glemmer du’, men derudover er der ingen forbindelse teksterne i mellem. Det er måske en af grundene til, at den engelsksprogede udgave faktisk fungerer meget fint.

Behind the misty windows

Fakta

Ugens HitDette er den 24. i en række artikler, som forskningsbibliotekar på Det Kongelige Bibliotek Henrik Smith-Sivertsen hver uge skriver om forskning i dansk populærmusiks historie.Se artiklen på på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside

Der er mange eksempler på, at man har oversat danske sange til engelsk. Generelt er det ikke gået særligt godt. Et grundlæggende problem synes at være, at oversætteren ofte er den samme person, som har skrevet den danske tekst, og har haft denne foran sig eller i hovedet.

Det ser ud til at have været tilfældet, da TV-2 forsøgte sig med en engelsk version af ’Bag duggede ruder’. ’Misty Windows’ blev bestemt ikke noget hit i udlandet, på samme måde som ’Lot’s of success’ heller ikke rimede særligt godt på ’Masser af succes’ for Gasolin’ i 1975.

Hovedproblemet er, at musiktekster ikke kun er indhold, men i lige så høj grad også lyd. En god tekst siger ikke bare noget, den lyder også godt.

Ingen overførte vokaler

I tilfældet ’Bag duggede ruder’/’Misty Windows’ er der en ret stor klanglig forskel på ordene, der synges.

Når man oversætter det danske »duggede ru-uder« til »misty windows« lyder det markant anderledes, fordi der ganske enkelt ikke er en eneste vokal, der er blevet overført til engelsk.

Dygtige musikere og tekstforfattere er naturligvis klar over disse ting, men at Steffen Brandt, som er en af pop- og rockmusikken dygtigste tekstforfattere, valgte en bogstavelig oversættelse af sine egne »duggede ruder«-ord, illustrerer problemstillingen på bedste vis.

You And I

Et nyere eksempel på, at det faktisk kan lade sig gøre at få pæn succes med en dansk sang på engelsk, er Medinas ’You And I’. På dansk hedder sangen ’Kun for mig’.

Coveret til svenske Hootenanny Singers' single med den originale udgave af 'Marianne'

I lighed med oversættelsen af ’Glemmer du’ hentede man assistance udefra i skikkelse af sangerinden Julie Steincke, der er opvokset i England og den dansk-amerikanske sangskriver Adam Powers.

Det er muligvis grunden til, at de i tilfældet ’You And I’/’Kun for mig’ har oversat lyden af ordene i stedet for deres betydning.

Teksten til Medinas sang er bestemt ikke raketvidenskab, men selve valget af »you and I« i stedet for den ordrette oversættelse »Just for me« vidner om, at man har haft øre for ordenes klang og tekstens musikalske funktion.

Det samme havde Peter Pavey, da han i 1966 valgte at lægge den danske tekst til ’Glemmer du’ væk og startede forfra.

Glemmer du, så husker jeg alt

At der så ikke er ret mange, der husker den engelske udgave, er en anden ting. Ifølge Ole Bredahl fra Sir Henry, var de egentlig ikke særligt pjattede med sangen, og den blev aldrig en del af deres faste repertoire. De spiller den gerne, hvis der kommer ønsker om det, men det sker sjældent.

Det var faktisk først i forbindelse med researchen til nærværende artikel, at Ole Bredahl selv blev opmærksom på, at ’Marianne’ havde ligget på hitlisten engang. – i selskab med et par andre Marianne’er.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker