Sponseret af Det Kongelige Bibliotek

Det Kongelige Bibliotek, Nationalbibliotek og Københavns Universitetsbibliotek, er en del af Kulturministeriet. 

Kaj og Andrea – storsælgende dukker på hitlisten
I 1974 udkom dukkerne Kaj og Andrea, fra DR's Legestue for de yngste seere, med en succesfuld plade, der blev ved med at sælge i mange år, selv efter Legestuen stoppede. Og i 1996 vendte dukkerne tilbage til skærmen.

I 1968 oprettede Danmarks Radio en ny afdeling for børne- og ungdomsstoffet: B&U-afdelingen.

Efter grundigt forarbejde sendte man i august 1970 for første gang et pædagogisk afstemt dansksproduceret tv-program for de 3-5-årige seere, ved navn ’Legestue’, som i begyndelsen blev sendt for de mindste hjemmegående børn hver formiddag.

Legestue blev til med bistand fra det, man i Politiken i en præsentation af programmet beskrev som ’en af stab konsulenter – psykologer, børnehavelærere og en hjemmegående husmor’.

Stjernerne – og stjerneskuddet

Fra starten var udsendelserne delt ud på seks værtspar, hvoraf Trille og Freddy Fræk allerede var forholdsvis kendte, takket været deres respektive musikalske karrierer.

Til gengæld var en tredje musikalsk begavet vært et helt ubeskrevet blad, da han mødte op til det, man i dag ville kalde en casting.

Til gengæld må man sige, at han de følgende år fik slået sit navn godt og grundigt fast takket være børneudsendelserne. Navnet var Povl Kjøller.

En langhåret pædagog med akustisk guitar

Povl Kjøller kom faktisk for sent til ansættelsessamtalen, men da han mødte Jimmy Stahr, som var med i ansættelsesudvalget, foran elevatoren, lykkedes det ham hurtigt at vinde den vrisne chefs hjerte ved at bryde ud i sang.

En mand med en guitar blev der nemlig brug for, da man skulle i gang med udsendelserne. Budgetterne levede nemlig ikke helt op til ambitionerne, og med en musikalsk vært kunne man spare en masse penge. Derfor blev Povl Kjøller ansat på stedet.

Kjøller, som foruden sin pædagoguddannelse også havde den lille organisteksamen i baglommen, viste sig hurtigt at være noget af et scoop. Ikke alene kunne han synge og spille, han var også god til at skrive musik og tekster.

Det udnyttede man fulgt ud i forbindelse med børneudsendelserne, hvor Povl Kjøller hurtigt blev musikalsk hovedleverandør. Dette gjaldt ikke mindst til udsendelserne med dukkerne Kaj og Andrea.

Hvis du hører om en, der er yndig og skøn

Kaj og Andrea, som vi kender dem: I fuld sving med at lege, skændes, synge og i det hele taget bare være venner. (Foto: Ulla Voigt, DR)

Oprindeligt var papegøjen Andrea den eneste dukke, da hun for første gang medvirkede i Legestuen 8. marts 1971 kl. 9.30-9.55 sammen med medværterne Kjeld Nørgaard, som også stod bag manuskriptet, og Povl Kjøller, som stod for musikken i såvel dette som de efterfølgende programmer.

To minutter inde i dette program tonede Andrea for første gang frem på skærmen. Efter lidt indledende pingpong mellem Kjeld og Andrea, sang Kjeld den sang, som de fleste danske børn sidenhen har kendt som Andreas sang.

Andrea var med i resten af udsendelsen, som bestod af et klip, hvor man så en temmelig træt og uheldig Kjeld stå op og gå på toilettet, og en samtale mellem Andrea, Kjeld og Povl Kjøller, som kom på besøg halvvejs i udsendelsen.

Mod slutningen af udsendelsen sang Povl og Andrea igen sangen om Andrea, og efter at de tre havde spist , var det første møde med en noget skrap Andrea overstået.

Inde i Andrea sad Hanne Willumsens hånd, og det var også hende der lagde stemme til, og sågar selv syede dukken. Det var også Hanne Willumsen der designede Andreas kommende følgesvend.

Hej med dig, jeg hedder Kaj

Godt halvanden måned senere fik Andrea nemlig nyt selskab efter i alt syv udsendelser sammen med Kjeld og Povl.

Mod slutningen af dagens Legestue den 26. april 1971 fik Andrea nemlig kvalificeret modspil af frøen Kaj, som modsat Kjeld og Povl ikke havde nogle problemer med at sætte grænser overfor papegøjen. Deres første dialog var således:

Andrea: »Pænt god morgen. Jeg hedder Andrea, hvad hedder du?«
Kaj: »Hvad kommer det dig ved?«

De to blev dog hurtigt venner, og sammen med Kjeld og Povl medvirkede de i 76 udsendelser frem til midten af 1975.

I stort set alle programmer blev der spillet og sunget, og der var derfor nok sange at tage af, da man i forsommeren 1974 gik i studiet for at indspille den plade, som må siges at være blandt de mest vellykkede børnealbums gennem tiderne.

Pladen Kaj og Andrea

Fakta

Ugens HitDette er den 22. i en række artikler, som forskningsbibliotekar på Det Kongelige Bibliotek Henrik Smith-Sivertsen hver uge skriver om forskning i dansk populærmusiks historie.Få flere informationer i den fulde artikel på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside

Pladen, som slet og ret fik titlen ’Kaj og Andrea’ blev indspillet i dagene 4.-7. juni 1974. Hvis man gennemgår listen over medvirkende musikere, vil man erfare, at det bestemt ikke var amatører, der lagde instrumenter til.

Udover Povl Kjøller selv bestod orkestret af Niels Jørgen Steen, Hugo Rasmussen, Sven Erik Nørgaard, Jesper Thilo og Lars Togeby.

Det var med andre ord musikere fra den danske jazzscenes absolutte top der akkompagnerede de to dukker og Kjøller, som også medvirkede med sang på pladen.

Sangene holder højt niveau

Selve sangene, som havde musik af Kjøller og fortrinsvis tekster af Gunvor Bjerre, holdt også et særdeles højt niveau.

Udover de to dukkers signatursange, som de fleste børn nok allerede kunne udenad, fordi de var blevet brugt i mange af udsendelserne, indeholdt pladen nemlig titler som:

  • Højre, venstre
  • Den med badeværelset og Ekkodalen
  • Bondemanden, om ham der altid har travlt
  • Rejsesangen, om turen, der varer længe
  • Kaj & Andreas duet, om venskab på trods af forskellighed
  • og ikke mindst ’Bakke-snagvendt-sangen, som de fleste børn i mere end 37 år har grinet troskyldigt af, fordi der på et tidspunkt synges »tissemand«.

Alle sange, som stadig lever i bedste velgående blandt den yngste del af den danske befolkning den dag i dag.

Alt i alt er der derfor ikke noget at sige til, at pladen gik hen og blev noget af et hit, da den udkom.

Debuterede på Top 20

Kaj og Andrea debuterede på Danmarks Radios Top 20 i midten af september. Pladen røg direkte ind på tredjepladen og nåede to uger senere toppen af listen for første, men bestemt ikke sidste gang.

Da pladen røg ud af listen i midten af februar 1975, efter i alt 21 uger, havde den undervejs tilbragt seks uger på førstepladsen og hele 17 uger i top 3.

I midten af 1975 havde salget for længst oversteget de 50.000 plader, som dengang udløste en guldplade, og selvom der kom til at gå 12 år inden eksemplar nummer 100.000 blev langet over disken, blev også denne grænse nået og den medfølgende platinplade indkasseret.

Hjulpet på vej af Danmarks Radio?

Fakta

Kaj og Andrea. Metronome 1974

Side 1:
1. Kajs Sang (instrumental)
2. Andreas Sang
3. Kaj’s Sang
4. Højre Venstre
5. Bakke Snagvendt-Sangen
6. 2-minutter-Sangen

Side 2:
1. Kaj’s Søsang
2. Uge Sangen
3. Bondemanden
4. Rejsesangen
5. Kaj & Andreas duet
6. Kaj’s Sang
7. Andreas Sang

Med til historien hører, at Kaj og Andrea sandsynligvis blev hjulpet pænt på vej af en omstrukturering af Danmarks Radios Top 20.

Ugen inden de debuterede på listen, havde DR nemlig valgt at stoppe samarbejdet med grammofonindustriens brancheorganisation, som hidtil havde stået for sammensætningen af salgslisten.

I de foregående måneder føg det med beskyldninger om, at grammofonselskaberne i udpræget grad manipulerede med listen, og som konsekvens heraf var det fremover redaktionen bag Top 20-programmet, som selv stod for udfærdigelsen af listen.

Kaj og Andrea startede som boblerne

Ifølge en artikel i Ekstra Bladet umuliggjorde ’det nye system’ disse narrestreger fra pladeselskabernes side. Dette er givetvis rigtigt, men til gengæld har dette system, som ikke blev forklaret yderligere, muligvis haft betydning for Kaj og Andreas gigantiske spring ind på hitlisten.

I lighed med de øvrige hitlister, Dansktoppen og Tipparaden, spillede man nemlig ikke kun de 20 sange og plader, som lå på listen. Man præsenterede desuden et antal såkaldte ’boblere’, som også blev spillet i programmet.

En af boblerne i det første program efter omstruktureringen var Kaj og Andrea. Ugen efter gik pladen som sagt direkte ind i top 3.

Hitlisterne var god reklame

Det er muligt, at der var tale om tilfældigheder, men omvendt er det påfaldende, at en produktion, som i høj grad bar DRs signatur blev testet på den måde, ved først bydende lejlighed.

I en tid, hvor reklame var bandlyst i tv og radio, ikke mindst for DR-medarbejdere, var netop hitlisterne et af de få redskaber, man overhovedet havde for at komme bredt ud med sin musik, uden at blive beskyldt for at misbruge sin position.

Dengang var det helt utænkeligt at nævne LP’en efter en børneudsendelse, og selvom man muligvis kunne spille nogle af sangene i en børneudsendelse i radioen, var det i det hele taget småt med lanceringsmulighederne.

Til gengæld var ens lykke ofte gjort, hvis man kom på hitlisterne, som havde høje lyttertal blandt såvel voksne som børn. I dette tilfælde peger alt på, at der var en sammenhæng.

Kaj og Andreas genkomst

Efter at være gemt væk i mange år, vendte Kaj og Andrea tilbage til studiet midt i 1990’erne, og er i dag kendt og elsket af både nutidens børn og deres forældre, som voksede op med dukkerne og sangene.

Læs mere om dette og få blandt andet Henrik Smith-Sivertsens egen øjenvidneberetning om dengang, Povl Kjøller blev Gud, og Kaj og Andrea atter blev populære i resten af artiklen på det Kongelige Biblioteks hjemmeside.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.