Bringes med økonomisk støtte fra Det Kongelige Bibliotek

Det Kongelige Bibliotek, Nationalbibliotek og Københavns Universitetsbibliotek, er en del af Kulturministeriet. 

Da Simon Kvamm slog Simon Kvamm
I sommeren 2004 kæmpede Nephew og Drengene fra Angora om førstepladsen på singlehitlisten. Simon Kvamm var alle vegne i medierne, for udover at være forsanger i Nephew, var han også en af Drengene fra Angora.

Drengene fra Angora 'forklædt' som cykelholdet Team Easy On med deres single 'De skal have baghjul nede i Touren'.

Drengene fra Angora 'forklædt' som cykelholdet Team Easy On med deres single 'De skal have baghjul nede i Touren'.

'De skal ha’ baghjul nede i Touren' med Drengene fra Angora var sommerens og årets ubetinget største salgshit i 2004. Sangen blev udsendt på single torsdag den 2. juni 2004.

Ugen efter gik sangen direkte ind på førstepladsen på den officielle singlehitliste og blev liggende på denne position frem til slutningen af august.

Dertil kommer, at man skal helt frem til januar 2005 for at finde en salgsliste uden sangen.

Slået af sig selv

Da året var gået havde over 30.000 danskere købt ’De skal ha’ baghjul nede i Touren’ på single. Det var særdeles mange på et tidspunkt, hvor køb af digitale filer på Internettet endnu ikke var almindeligt, og albummet derfor stadig var hovedformatet.

Det er derfor ikke overraskende, at Drengene fra Angoras album, som udkom i oktober, solgte omtrent tre gange så meget som singlen. Her var ’De skal ha’ baghjul nede i Touren’ selvfølgelig også med.

Også på Danmark Radios stemmebaserede hitliste, Tjeklisten, strøg den direkte ind på førstepladsen i midten af juni og holdt denne placering indtil slutningen af juli.

I uge 31 blev Drengene fra Angora nemlig overhalet af rockorkestret Nephew og deres ’En Wannabe Darth Vader’. Det var en af de tre forsangere i Drengene fra Angora ikke synderligt ked af.

Fakta

Ugens HitDette er den tiende af en række artikler, som forskningsbibliotekar på Det Kongelige Bibliotek Henrik Smith-Sivertsen hver uge skriver om forskning i dansk populærmusiks historie.Artiklen er en forkortet udgave af en længere artikel på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside

Han var nemlig også forsanger og frontfigur i Nephew. Det var således første gang, rockmusikeren Simon Kvamm slog komikeren Simon Kvamm.

Drengene fra Angora

Drengene fra Angora var en satiregruppe. De havde i Danmarks Radios regi underholdt danskerne gennem foråret med en parodi på et talkshow med faste gæster og forskellige båndede indslag.

Foruden Kvamm bestod gruppen af Rune Tolsgaard og Esben Pretzmann. Året forinden havde alle tre medvirket i en anden DR-satireserie, hvor man fulgte en fiktiv rockerklub i provinsen.

Serien blev forholdsvis populær, og det samme gjorde ikke mindst Kvamms karakter, den bøvede Baune, som også gled med over i den nye serie.

Musikalske parodier

Under eget navn udfyldte Simon Kvamm værtsrollen i Drengene fra Angora. Her forsøgte han at få de øvrige medvirkende til at præstere på et blot nogenlunde acceptabelt niveau.

De øvrige medvirkende var en talentløs suppe-steg-og-is-musiker, der ikke kunne spille selv de mest enkle sange, og en lige så håbløs komiker, der ikke troede på egne evner.

Meget forudsigeligt endte det skidt hver gang. Men netop det tilbagevendende skema var meget virkningsfuldt. Når det blev for slemt, kunne værten passende sætte et indslag i gang.

Og nu hvor vi er ved cykelsport, så regner mange med, at det bliver tyskeren Jan Ulrich, der skal udfordre amerikaneren Lance Armstrong i årets Tour de France. Men løbet femdobbelte vinder får nu konkurrence fra en uventet front. Et splinternyt dansk cykelhold står nemlig på spring.

Claus Borre, DR Sporten 2004, ukendt dato

Her fik drengene frit afløb for deres hang til skæve karakterer, hvoraf kun Kvamms Baune-figur var genbrug. Især de musikalske parodier, som for eksempel Nik & Jay-parodien ’Kun minderne tilbage’ var ganske godt ramt.

Midt i bullseye var dog en helt anden idé, som i den grad fik Drengene fra Angora på Danmarkskortet.

Team Easy On

Et af de faste indslag i Drengene fra Angora var en parodi på tidens meget populære dokusoap-format. Allerede fra første udsendelse kunne man følge det fiktive cykelhold Team Easy On i deres forberedelser til årets Tour de France.

Holdets ejer, den storrygende Henning Primdahl, var sikker på, at han med kondomfirmaet Easy On i ryggen ville få tildelt et wild card af arrangørerne og havde store forventninger til, at holdet ville komme til at spille en hovedrolle i Frankrig.

At han så kun havde to ryttere, bjergrytteren Bobby Olsen med tilnavnet ’Oksen fra Hammel’ og sprinteren Pim de Keysergracht, og havde nogle noget aparte forestillinger om, hvad det krævede at få succes indenfor cykelsporten, gav stof til en af de mest populære danske satireserier gennem tiden.

Føljetonen ramte særdeles bredt og det var på ingen måde overraskende, at Team Easy On endte på toppen af de danske hitlister, da de forud for Touren indspillede og udsendte ’De skal have baghjul nede i Touren’.

De skal have baghjul nede i Touren

’De skal have baghjul nede i Touren’ blev vist første gang i ottende afsnit i Team Easy On-sagaen.

Ikke mere kællingesnak, nu er den her satanedeme, en stor slagsang, så vælter vi satanedeme Paris.

Henning Primdahl i B.T., 4. juni 2004

Simon Kvamm og de øvrige medlemmer i Drengene fra Angora havde nærstuderet fortidens slagsange, og med slet skjult reference til især Re-Sepp-ten fra 1986 fik den på alle tangenter og med de tykkeste klichéer for fuld udblæsning.

Alligevel, eller måske netop derfor, blev sangen altså straks et gigantisk hit, blev spillet og købt længe efter, den sidste rytter havde kørt over målstregen på Champs-Élysées.

Sangen er sidenhen blevet en klassiker, som bliver hevet frem hvert år i Tour de France-sæsonen. Det skyldes måske, at det udover Kraftwerks Tour de France ikke just vrimler med cykelsange, men omvendt viser det, at det var særdeles kompetent håndværk, der lå bag dengang i 2004.

Humoren var og er i orden, men det er nok i mindst lige så høj grad det musikalske overskud, som har sikret såvel denne som flere af de andre parodier fra Drengene fra Angora overlevelse.

For Simon Kvamms vedkommende skulle musikken efterhånden komme til at fylde mere end komikken, hvilket Nephews overtagelse af Tjeklistens førsteplads i slutningen af august 2004 fint symboliserer.

 

Artiklen er en forkortet udgave af en længere artikel på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.