Da John Mogensen satte fut i fejemøget
I december 1971 gik John Mogensens klassiker ’Fut i fejemøget’ direkte ind på Dansktoppens førsteplads, selvom den forinden var blevet kasseret flere gange.

For nøjagtigt 40 år siden gik John Mogensen direkte ind på Dansktoppens førsteplads med ’Fut i fejemøget’. Sangen blev hans største hitliste- og salgssucces og nåede også ud over landets grænser.

Et år senere lå sangen nemlig øverst på Svensktoppen i en svensksproget udgave. Den skæbne havde han nok ikke tilskrevet sangen et par år forinden, for den var blevet kasseret flere gange.

»Et John Mogensen-år«. Sådan lød overskriften, da Ekstra Bladet i en lille rubrik i december 1971 kommenterede nyheden om, at John Mogensen var sprunget direkte ind på Dansktoppens førsteplads med sit nyeste udspil.

Man mente desuden, at ’Fut i fejemøget’, som var sangen, det drejede sig om, ville »holde sig langt ind i 1972«. Ekstra Bladet havde ret i begge påstande.

Fra ulasteligt klædt kvartetsanger til dansktopprovo

1971 havde i høj grad været John Mogensens år. Da han udgav sin første LP som solist, havde han på ingen måde regnet med, at gennembruddet skulle blive så massivt, som det var tilfældet.

Mogensen havde tilbragt en årrække i den danske underholdningsbranches periferi, efter at den så succesfulde Four Jacks-kvartet var gået i opløsning ved årsskiftet 1963/64.

Det samme gjorde John Mogensen mere eller mindre, for resten af 60’erne tilbragte han mest som barpianist og som gæst på værtshusene rundt omkring i landet.

Han tog voldsomt på i vægt og lod skæg og hår vokse, så de færreste kunne kende den tidligere nydelige og ulasteligt klædte kvartetsanger, da han pludselig slog igennem som solist.

Coveret til en opsamlingsplade med John Mogensens sange, der har fået navn efter hans største hits.

Som det beskrives indgående i Frank Toft-Nielsens biografi, ’John Mogensen – Livet er kort’, tog det lang tid før John Mogensen fik overbevist andre om, at han i den grad havde fat i den rigtige ende med sit nye materiale.

Gennembruddet

Men det fik han så i 1971. Der var mange om buddet det år, ikke mindst takket være Dansktoppen, som havde affødt en masse nye stjerner på Mogensens felt.

Den uge, hvor John Mogensens første singleudspil, ’Der er noget galt i Danmark’, blev testet til Dansktoppen, skulle han ikke alene konkurrere med gamle kendinge som Bent Werther, hans gamle kammerat fra Four Jacks-tiden og Bjørn Tidmand, men også nye navne som Susanne Lana og Flemming Antony.

Som bekendt havde John Mogensen ikke behøvet at være nervøs, for såvel ’Der er noget galt i Danmark’ som mange af de andre numre på LP’en faldt i den grad i danskernes smag.

Fut i fejemøget

Sangen om Dybbøl Mølle, der »maler helt ad helved’ til«, lå 16 uger på Dansktoppen, heraf seks uger på førstepladsen. Sangen gik også helt til tops på den officielle salgsliste, hvor den var at finde fra slutningen af april til midten af august.

Undervejs havde han også haft ’Nede i møjet’ på hitlisterne, og selvom hverken denne sang eller ’Søndag morgen’, som fik to uger på Dansktoppen i efteråret, nåede samme popularitet som forgængeren, må man sige, at Mogensens comeback var lykkedes over al forventning.

Da 1971 gik på hæld, var John Mogensen en af landets mest efterspurgte solister. Derfor var det ikke nogen større overraskelse, at hans nyeste udspil blev testet til Dansktoppen.

At den så gik direkte ind på førstepladsen, var det første tegn på, at han endnu en gang havde ramt plet, da han valgte at indspille ’Fut i fejemøget’.

En hurtig sang til B-siden

Fakta

Ugens HitDette er den 27. i en række artikler, som forskningsbibliotekar på Det Kongelige Bibliotek Henrik Smith-Sivertsen hver uge skriver om forskning i dansk populærmusiks historie.Læs hele artiklen på på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside

Det er lettere ironisk, at Fut i fejemøget blev så stort et hit. Den havde nemlig været kasseret mange gange undervejs. Sangen om den gogo-dansende husmoder var skrevet nogle år tidligere, og forsøgt afsat til blandt andre Grethe Sønck. Det blev dog ikke til noget.

Derfor blev det i stedet komikeren Kai Løvring, der som den første indspillede sangen til en singleplade i 1970. Løvrings udgave, som blev fremført med tyk sydsjællandsk accent af en temmelig lummer karakter, blev bestemt ikke noget hit og udgør primært et kuriøst indslag i sangens historie.

John Mogensen tog den selv op i 1971 fordi han manglede en hurtig sang til en B-side.

John Mogensens største hit

I hitlistesammenhæng var ’Fut i fejemøget’ ubetinget John Mogensens største hit. På salgslisten debuterede sangen på en ottendeplads i dagene op til jul 1971, og nåede helt til tops, da den første liste udkom i begyndelsen af det nye år.

Der blev solgt mange ’Fut i fejemøget’-plader i de første tre måneder af det nye år, for sangen blev liggende på salgslistens førsteplads helt frem til starten af april. I følge årslisten for hele 1972 var det oven i købet den mest sælgende single dette år.

Ifølge Toft-Nielsens John Mogensen-biografi blev pladen købt af 150.000 danskere. Hvis disse tal er tilnærmelsesvist rigtige, var der tale om den mest sælgende dansktop-single i hele perioden 1969 til 1977.

At man dertil skal lægge, at sangen også var et stort hit i Sverige, gør, at Fut i fejemøget i høj grad indtager en særlig position i den danske slager- og dansktophistorie.

Læs hele Henrik Smith-Sivertsens spændende artikel om ’Fut i fejemøget’, og find ud af, hvordan sangen blev den eneste dansktopsingle, der også hittede i Sverige, på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker