I Danmark betegner ordet stenalderen perioden fra omkring år 12.800 før vor tidsregning til cirka år 1.800 før vor tidsregning.
Starttidspunktet markerer isens tilbagetrækning fra den landjord, der i dag er Danmark. Planter sprang op af den førhen permafrosne jord, hvilket tiltrak planteædere som rensdyr - og snart efter rensdyrene ankom vores forfædre.
Herfra gik det stærkt. Vi skabte værktøjer og våben af sten, knogler, hjorte- og rensdyrtak samt dyretænder. Vi gik fra at være jæger-samlere til at dyrke jorden. Og vi samlede os i de første spæde samfund.
Tag med Videnskab.dk tilbage til dengang, mennesket tog de første spæde skridt mod civilisationen.
Stenalderen - et lille ord, der dækker over mere end 10.000 års (dansk) historie.
Først var der jægerstenalderen, der løb mellem cirka 12.800 før vor tidsregning til omkring 3.900 før vor tidsregning. I denne periode var vi - som navnet antyder - jægere. Vi var afhængige af vores byttedyr og flyttede os rundt med dem
Herefter startede bondestenalderen, hvor vi lærte at dyrke jorden - en periode, der kørte helt frem til 1.800 før vor tid, hvor bronzealderen startede. Bondestenalderen markerede det egentlige skift i Danmarkshistorien, fordi det var her, vi slog os ned. Vi blev agerbrugere og begyndte at avle kvæg, og mere langvarige bopladser - og sågar små landsbyer - begyndte at poppe op.
Men hov, siger du måske nu - du har da læst om stenalderfund, der er langt ældre end 14.000 år - så hvordan hænger det sammen?
I Danmark starter stenalderen, da isen trak sig efter sidste istid. I andre dele af verden lå der ikke den iskappe. Man anslår for eksempel, at stenalderen allerede begyndte i Afrika for 3,4 millioner år siden, og i Asien for 2,4 millioner år siden.
Det skal åbenbart ikke være nemt.